Banjaluka

U Banjaluci registrovan prvi slučaj oboljeljih od morbila

U Banjaluci je registrovan prvi slučaj oboljeljih od morbila, kojih je trenutno 23 u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Iz Instituta navode da je ovaj slučaj registrovan krajem prošle sedmice, te podsjećaju da je prvi slučaj u Srpskoj registrovan početkom marta.

Loading...

-Novi oboljeli pacijent je prijavljen na području grada Banjaluka, a riječ je o odraslom licu starosti 18 godina koje je bilo u kontaktu sa licima iz Srbije – navode iz Instituta.

U opštini Istočno Sarajevo prijavljeno je šest oboljelih, u opštini Vukosavlje četiri, Modriči tri, u Novom Gradu, Kozarskoj Dubici i Laktašima po dva, u Vlasenici, Šamcu, Palama i Banjaluci po jedan oboljeli.

Iz Instituta navode da je najveći broj oboljelih registrovan u uzrasnim grupama od dvije do pet godina -10 i 20 do 39 godina – 8, da najmlađi oboljeli ima jednu, a najstariji 41 godinu.

-Od ukupnog broja oboljelih 22 nije vakcinisano ili su nepoznatog vakcinalnog statusa, samo jedno dijete ima podatak da je vakcinisano prvom dozom u skladu sa obaveznim kalendarom – navode iz Instituta.

Najveći broj oboljelih imao je srednje tešku kliničku sliku, 19 je hospitalizovano u bolnicama u Doboju, Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Nakon prijave epidemije morbila u Srbiji, odnosno pogoršanja epidemiološke situacije u okruženju, niskog obuhvata MRP vakcinom u RS, početkom novembra 2017. godine, Institut je svim domovima zdravlja i zdravstvenim ustanovama u privatnom sektoru dostavio dopise sa preporučenim mjerama koje se treba sprovoditi radi blagovremenog otkrivanja i prijavljivanja oboljelih od morbila.

Morbile su virusno, zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!