Kultura

Preminuo Teodor Romanić

​U Sarajevu je sinoć preminuo Teodor Romanić, istaknuti dirigent, član Akamdemije nauka i umjetnosti BiH, muzički pedagog, profesor, dugogodišnji direktor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevske filharmonije.

Loading...

Teodor Romanić rođen je u Bjelovaru 1926. Završio Odsjek za dirigovanje i kompoziciju (M. Horvat) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1956. djelovao kao dirigent orkestra Sarajevske opere i Sarajevske filharmonije, te kao nastavnik  na Muzičkoj akademiji u svim zvanjima od asistenta do redovnog profesora za predmete: Dirigovanje, Orkestar, Sviranje partitura i kao šef Operskog studija. Od 1999. bio je redovni profesor na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. U okviru svoje aktivnosti bio je dekan Muzičke akademije u dva mandata, zatim direktor Opere i Filharmonije u dva navrata. Svoju aktivnost proširio je značajno na publicistiku i kompoziciju. Bio je dugogodišnji predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika BiH, te predsjednik Saveza muzičkih umjetnika bivše Jugoslavije. Dirigovao je brojna djela standardne operske literature raznih epoha i mnoge simfonijske koncerte.

Gostovao je kao dirigent Opere i kao dirigent simfonijskih koncerata u mnogim zemljama Evrope, Azije i Amerike. Tokom svog dugogodišnjeg pedagoškog rada odgojio je značajan broj mladih dirigenata koji zauzimaju već istaknuta mjesta aktivnih dirigenata. U Operskom studiju radio je sa mladim solistima, budućim članovima vodećih operskih kuća u Evropi i u bivšoj Jugoslaviji.

Objavljena djela: Sviranje partitura i izrada klavirskih izvoda; Dirigiranje; Kreativnost dirigentske prakse i  Muzika u Sarajevu.

Za svoj rad odlikovan je sa Ordenom rada, Ordenom zasluga za narod bivše Jugoslavije, Ordenom za zasluge u nauci i umjetnosti Republike Austrije. Nosilac je Šestoaprilske nagrade Sarajeva, Dvadesetsedmojulske nagrade BiH, Plakete Univerziteta u Sarajevu i mnogih drugih javnih priznanja.

U toku svog dugogodišnjeg djelovanja u Narodnom pozorištu u Sarajevu postavio je i interpretirao niz operskih i baletskih djela – premijera i obnova.

Bio predsjednik KPD Prosvjeta. Član je ANU BiH.

Vrijeme i mjesto sahrane i komemoracije bit će naknadno objavljeno.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!