Banjaluka

Sarajevo će podržati Banju Luku za Evropsku prestonicu kulture

Sarajevo će podržati Banju Luku na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2024. godine, epilog je današnjih razgovora u Sarajevu gradonačelnika Igora Radojičića i premijera Kantona Sarajevo Edina Forte.

Loading...

– Titula EPK vodi ka potpunoj transformaciji jedne sredine u smiclu integracije i razvoja radnih mjesta, jer kulturna industrija itekako dovodi do rasta standarda. Mi želimo da Banja Luka dobije ovu titulu, tako da će ministar kulture Kantona Sarajevo uskoro biti ugošćen u Banjoj Luci – rekao je u izjavi novinarima premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, izjavio je da je današnji sastanak bio izvanredna prilika za uspostavljeanje saradnje, u prijateljskoj i prijatnoj atmosferi.

– Već sljedeći korak je uspostavljanje operativne saradnje. Razovarali smo o temama sa kojima se zajedno suočavamo i sigurno je da jedni od drugih možemo dosta da naučimo. Nadam se da ćemo uskoro uspostaviti još jaču i čvršću saradnju između ljudi koji se bave pitanjima privrede. Ovo je jedinstven ekonomski prostor gdje sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala mora da bude potpuna, jer postavljanje bilo kakvih prepreka je suvišno. Imamo različita iskustva u brojnim komunalnim djelatnostima i to treba da usvojimo jedni od drugih, i ono što je dobro, ali, isto tako, da uočimo gdje smo pravili greške i da to ne ponavljamo. Takođe, pozitivnim porukama i zajedničkim projektima moramo da konkurišemo prema vani – poručio je gradonačelnik Radojičić.

Edin Forto je ocijenio da je danas u Sarajevu održan vrlo konstruktivan i sadržajan sastanak sa banjalučkim gradonačelnikom.

– Optimistični smo po pitanju saradnje Sarajeva i Banje Luke. Komunalna i saobraćajna infrastruktura, kultura i sport, to su oblasti u kojima želimo da unaprijedimo našu saradnju i mi ćemo u narednom periodu intenzivirati saradnju na svim poljima – kazao je premijer sarajevskog kantona.

Forto je dodao će odmah biti pokrenuta saradnja u izgradnji turističkih kapaciteta i da će uskoro Sarajevo biti domaćini delegaciji iz Banje Luke gdje će se raditi na zajedničkim programima iz oblasti turizma.

– Sa druge strane, u Banjoj Luci je dogovoren sastanak sa našim predstavnicima iz oblasti kulture i sporta, a jedan od prijedloga koji ćemo uskoro formalizovati jeste i saradnja Banje Luke sa pojedinim sarajevskim opštinama – zaključio je Forto.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!