Društvo

Šeranić otvorio Četvrti kongres kardiologa

JAHORINA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić otvorio je jutros na Jahorini Četvrti kongres 34. ogranka Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku.

Loading...

Šeranić je istakao da 34. ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku ide mnogo dalje od smjernica na kojima se radi, a to je ono što se zove zdravstvena diplomatija, što u ovom trenutku Srbiji i Srpskoj mnogo znači.

“Republika Srpska na čelu sa Vladom u posljednje vrijeme je uložila mnogo u zdravstvenu zaštitu, a ulaže i u kardiologiju jer je ona na neki način perjanica zdravstvenog sistema”, rekao je Šeranić.

On je podsjetio da je uloženo mnogo u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci, u otvaranje angio sale, a sada i kardiohirurgije koja bi trebalo da bude završena ove godine, dodajući da je uloženo i u Bolnicu Bijeljina.

Prema njegovim riječima, ova dva infrastrukturna objekta podrazumijevaju napredak i mogućnosti kardiologije u Republici Srpskoj, a daju preduslove da se radi na usavršavanju kadra i obrazovanju mladih.

“Do sada smo imali veliku podršku kolega iz Srbije i nadam se da ćemo je imati i ubuduće jer je to veoma važno”, naglasio je Šeranić.

Tema trodnevnog kongresa je “Praktični aspekti i komparativna analiza ACC/AHA I ESC preporuka u Srbiji i Republici Srpskoj 2019 /PRACSIS 2019/”, a predavači i moderatori biće najistaknutiji specijalisti iz ove oblasti iz Srbije i Srpske.

Organizator kongresa je Ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku u saradnji sa udruženjima kardiologa Srbije i Republike Srpske, Američkim koledžom kardiologa, Odborom SANU za kardiovaskularnu patologiju, Odborom ANURS-a za kardiovaskularne bolesti.

Organizaciju su pomogli i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci i Akademija medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva.

Ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku osnovan je početkom 2015. godine, a promovisan 15. marta iste godine u San Dijegu na 64. kongresu Američkog koledža kardiologa.

Ovaj ogranak formiran je s ciljem unapređenja saradnje i povezivanja Američkog koledža kardiologa sa Udruženjem kardiologa Srbije i Udruženjem kardiologa Republike Srpske.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!