Društvo

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj

U Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu danas će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj tokom kojeg je ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, čiji je organizator Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratovanja, prisustvovaće ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović i delegacija Narodne skupštine Republike Srpske

Programom je predviđeno da u 10.30 časova u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži bude služen parastos za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku.

U 11.00 časova na mjesnom groblju Grlica biće položeno cvijeće na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Srpskom Sarajevu, dok je duhovni program i obraćanje zvaničnika planirano u 12.00 časova u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu.

Ministar Milunović izjavio je ranije da je tokom NATO bombardovanja ubijeno 46 vojnika i više od 50 civila, ranjeno je 98 vojnika, dok je više od 120 civila zadobilo teže ili lakše povrede.

Na srpske položaje bačeno je više od 10 tona eksploziva, 1.000 projektila i 13 “tomahavk” raketa, a korištena je i municija sa osiromašenim uranijumom koji je ostavio trajne posljedice po zdravlje stanovništva.

NATO bombardovanje Republike Srpske 1995. godine, operacija pod kodnim nazivom “Namjerna sila”, bilo je izazvano navodnim dejstvima srpskih snaga po civilnim ciljevima u Sarajevu.

Milunović je rekao da je Vojska Republike Srpske, i pored toga što je NATO protiv nje upotrijebio najsavremeniju tehniku, oborila osam aviona, veliki broj oštetila, te srušila tri hrvatska aviona.

U napadima NATO-a na Republiku Srpsku učestvovale su SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, NJemačka, Italija, Holandija i Španija.

Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj je 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

On je tada u dopisu Odboru podsjetio da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!