Banjaluka

Snižavanje komunalnih taksa – rasterećenje privrede i NVO sektora

Načelnik Odjeljenja za privredu Gradske uprave Radenko Komljenović, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci, da Grad Banja Luka razmatra privredni ambijent i tamo gdje je to moguće pokušava da stvori bolje uslove za privređivanje, a jedna od tih mjera je i promjena odluke o komunalnim taksama kojom će  veliki broj organizacija civilnog društva, kao i brojna preduzeća biti u povoljnijem položaju. Komljenović je istakao da ovim mjerama, kao i ranijim ukidanjem pojedinih taksa, Grad Banja Luka, u novčanom iznosu, daje doprinos rasterećenju privrednika i NVO sektora od oko 300.000 KM na godišnjem nivou.

Loading...

– Odlučili smo se za ove promjene nakon što je uočen problem visoke komunalne takse za neprofitna i humanitarna udruženja, kao i udruženja koja pružaju socijalne usluge. Između ostalog, smanjili smo komunalne takse za privrednike, pa tako, recimo, za auto-škole taksa je snižena sa 260 KM na 150 KM, a kada je u pitanju nevladin sektor, praktično za sva udruženja takse su snižene u rasponu od 40 do 150 maraka – pojasnio je Komljenović.

On je naglasio da će, prema ovoj odluci, udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom, udruženja koja u partnerstvu sa gradom i uz podršku Centra za socijalni rad pružaju socijalne usluge svojim korisnicima te neprofitna udruženja humanitarnog karaktera, plaćati komunalnu taksu 40 KM, umjesto dosadašnjih 360 KM.

  • Ove mjere koje smo mi predvidjeli su na neki način nauštrb gradskog budžeta, ali smo smatrali da je to dobar potez gradskih vlasti, jer je budžet stabilan, a istovremeno, ovim potezima stvaramo povoljniji ambijent za razvoj privrede i preduzetništva – kazao je Komljenović i dodao da je, na zahtjev odborničkih kluubova, predviđeno da se sniti taksa i za kulturno-umjetnička društva, kojih u Banjoj Luci ima 27, sa 360 na 60 KM.

Komljenović je istakao da je Grad Banja Luka uspješno prošao proces resertifikacije i potvrdio status grada sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE), koji važi tri godine.

Dejan Ćato iz Banjalučke pivare, pozdravio je ovu odluku Gradske uprave, ističući da ona dolazi kao lijep signal svim privrednicima, dodavši da se istovremeno, ovom odlukom ukida plaćanje komunalne takse za privrednike koji na sopstvenim vozilima reklamiraju svoje proizvode što do sada nije bio slučaj.

Sekretar Udruženja građana „Mozaik prijateljstva“, Miroslav Subašić, rekao je da će smanjenjem komunalnih taksa ovo udruženje moći više uložiti u hranu i potrepštine za najsiromašnije.

„Ovo je jedan jako dobar korak za nas koji pokušavamo da pomognemo ljudima koji nemaju od čega da žive. Velika pohvala za ovu odluku – zaključio je Subašić.

Podsjetimo, prijedlog odluke o smanjenju taksa naći će se dnevnom redu sjednice Skupštine grada koja će biti održana 10. aprila.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!