Hronika

Uhapšeno osam osoba zbog sumnje da su prodali doniranu poljoprivrednu opremu

SARAJEVO – Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli s realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva “Farmer” te uhapsili osam osoba.

Loading...

Akcija je provedena na području Federacije Bosne i Hercegovine, a u vezi s krivičnim djelom “Udruživanje radi činjenja krivičnog djela” te u vezi s krivičnim djelima “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “Prevara”.

U okviru navedenih aktivnosti, a postupajući po Naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog Kantona i Kantona 10 – Livno, te je lišeno slobode osam osoba inicijala I.M. (1965.), A.T. (1967.), M.N. (1961.), H.S. (1962.), E.S. (1959.), R.O. (1969.), V.J. (1971.), R.DŽ. (1964.), dok se jedna osoba nalazi izvan Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe se sumnjiče da su u periodu od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije ispred Vlade FBiH i drugih njima bliskih lica, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je Bosni i Hercegovini donirala Kina. Oprema je vrijedna više od milion maraka, a bila je namjenjena za korisnike iz FBiH, pogođene poplavama, na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda.

Osobe lišene slobode će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predate uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog Kantona i Kantona 10 -Livno.

(Klix.ba)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!