Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

Promovisana knjiga “Korupcija i ekonomski razvoj”

BANJALUKA – Promocija knjige “Korupcija i ekonomski razvoj”, čiji su autori Slobodan Radulović i Slavko Karavidić, održana je proteklog vikenda na Univerzitetu PIM u Banjaluci.

Akademik Slavko Karavidić, koautor, o knjizi je govorio vrlo inspirativno i ilustrativno, ističući da je fenomen o kojem je riječ od izuzetne važnosti za razvoj društva, pa u tom smislu treba shvatiti vrijednost ove knjige.

O djelu su govorili i Nikola Vojvodić, profesor Ekonomskog fakulteta PIM univerziteta, i Ostoja Barašin, profesor sociologije.

Vojvodić je kroz svoj prikaz knjige istakao da su autori vrlo argumentovano empirijskim istraživanjem i analizom konkretnih slučajeva korupcije nedvosmisleno dokazali da korupcija na našim prostorima predstavlja ogromnu štetu po ekonomiju društva.

Prema njegovom mišljenju, ova knjiga predstavlja ogroman doprinos razumijevanju pojma korupcije, a posebno je naglašena nepopravljiva šteta za ekonomski razvoj zemlje.

Barašin je istakao da, sociološki posmatrano, korupciju treba shvatiti kao, ne samo društveno štetnu pojavu, nego i ekonomski razornu pojavu.

“Uostalom, višedecenijsko siromaštvo u kojem živimo i kontinuirani trend iseljavanja radno sposobnog stanovništva potvrđuje tezu autora ove monografije da nemamo više vremena za razmišljanje da li se treba suprotstaviti korupciji. Ekonomska sloboda stvara bogatstvo, a bogatstvo privlači više lopova i političkih parazita, čija pohlepa, zatim, uništava ekonomsku slobodu. Kažu da neznanje nije opasno dok se ne počne koristiti, ali i znanje koje se zloupotrebljava još je opasnije. Korupcija je, najvećim dijelom, zloupotreba znanja. Nažalost, u javnom sektoru imamo veliki broj onih koji koriste neznanje, a ništa manje je i onih koji zloupotrebljavaju znanje. Kada se suočimo s ovakvom stvarnošću, imamo idealan ambijent za procvat korupcije”, kazao je Barašin.

Ova knjiga je drugi značajan projekat Univerziteta PIM. Prije ove, predstavljena je i knjiga “Mobing” autorke Aleksandre Vuković, takođe profesorice ovog univerziteta.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button