Društvo

U Sarajevu u septembru prva parada ponosa u BiH

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina će, nakon svih država u regiji, dobiti svoju povorku ponosa koja će se održati 8. septembra u Sarajevu.

Loading...

Inicijativa da se organizuje bosanskohercegovačka povorka ponosa dolazi od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banjaluke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH.

“Povorka predstavlja borbu protiv nasilja, zahtjeva jednak pristup javnom prostoru kao i drugi građani BiH i slogan će biti ‘Ima izać'”, rekao je član organizacionog odbora Branko Čulibrk.

Pored niza događaja na rangu festivala i kulturnih evenata koji slave i promovišu zakonom i Ustavom data prava osobama nekonvencionalnih seksualnih orijentacija, bosanskohercegovačka povorka ponosa prvi je događaj svoje vrste u zemlji.

Povorke ponosa se godinama održavaju u Zagrebu, Beogradu, a od nedavno i u Crnoj Gori.

“Povorka ponosa je jedan od najvažnijih aktivističkih događaja i pokazalo se da ona brže čini pozitivne promjene i doprinosi boljem životu LGBT osoba. Ne borimo se samo za našu slobodu nego i za slobodu svih osoba koje su diskriminisane. LGBT osobe su svakodnevno izložene diskriminaciji u porodicu, na poslu, u institucijama, na ulici. Ovaj organizacioni odbor poštuje principe antifašizma, solidarnosti, nenasilne komunikacije i ravnopravnosti “, rekla je Lejla Huremović iz Sarajevskog otvorenog centra, a koja je ujedno i članica organizacionog odbora povorke.

Članica organizacionog odbora Dajana Bakić rekla je da su najave za održavanje povorke već predate Ministarstvu saobraćaja i MUP-u Kantona Sarajevo.

“Pozivamo sve građane i građanske na solidarnost i da nam se pridruže u povorci ponosa”, rekla je Bakić.

(Klix.ba)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!