Privreda

Crnoj Gori potrebno 20.000 sezonaca

​U susret ljetnjoj turističkoj sezoni, u Crnoj Gori već je krenula potražnja za sezonskim radnicima. Prema procjenama Zavoda za zapošljavanje, oko 20.000 sezonskih radnika biće potrebno samo na primorju pa su predstavnici Vlade i poslodavci pozvali domaće radnike da ove sezone pronađu posao na crnogorskom primorju.

Loading...

Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, u susret turističkoj sezoni, organizovali su danas konferenciju na temu “Zaposlimo domaće”. Cilj je, kako su istakli, da se nezaposlena lica iz Crne Gore zaposle tokom ljetnje sezone.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Suljo Mustafić istakao da je da Crna Gora iz godine u godinu smanjuje broj nezaposlenih, prenosi Anadolija.

“Iako je u Crnoj Gori i dalje mnogo nezaposlenih, ohrabruje podatak da se iz godine u godinu taj broj smanjuje. U ovom trenutku na evidenciji Zavoda je 38.500 nezaposlenih, što je 18,4 odsto manje u odnosu na isti prošlogodišnji period. Vjerujem da će i ove godine crnogorsko primorje biti odredište za mnoge domaće radnike”, kazao je Mustafić.

On je rekao da na osnovu iskustva iz prethodnih godina, najveća tražnja se očekuje od poslodavaca u oblastima turizma, ugostiteljstva, trgovine i usluga.

“Procjene su da će posla biti za oko 20.000 sezonaca na primorju”, rekao je Mustafić.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić poručio je da je jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade Crne Gore ostvarivanje dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja kao preduslova za povećanje životnog standarda građana.

“Vlada je u prethodnom periodu odgovorno radila na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mjesta i efikasno funkcionisanje tržišta rada, uz povećanje aktivnosti radne snage i ukupne zaposlenosti, posebno u privatnom sektoru, i smanjenju nezaposlenosti, s ciljem ostvarivanja boljeg ekonomskog rasta i jačanja konkurentnosti domaće ekonomije”, istakao je Purišić.

Poručio je da “radnu snagu trebamo učiniti konkurentnijom prije pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, jer će kasnije, liberalizaciom tržišta rada ljudski resurs nastojati da ide u zemlje EU, odnosno gdje dohodak i uslovi rada budu na većem nivou”.

Predsjednik crnogorskg turističkog udruženja Žarko Radulović kazao je da nema poslodavca u Crnoj Gori koji neće da zaposli domaćeg radnika, jer su radnici sa strane skuplji.

“Mi nemamo dovoljno radne snage. Mi u turizmu imamo potrebu za između pet i sedam hiljada radnika. Naši ljudi neće da rade, jer su male plate. Međutim, one su onolike koliko može da se da u ovom trenutku”, istakao je Radulović.

Kazao je da je plata sezonskog radnika u Crnoj Gori oko 500 eura, a da u regionu jedino u Hrvatskoj su veće zarade.

(bankar.me)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!