Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Hronika

MUP ima dovoljno dokaza za umješanost Đukanovića, Balde i ubijenog Kovačevića

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ima dovoljno saznanja i materijalnih dokaza za umješanost Benedija Đukanovića i Emilija Balda, te ubijenog Željka Kovačevića u pripremi i izvršenju samog ubistva Slaviše Krunića, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, za naš politički magazin Pečat.

Lukač je istakao da je prilikom dojave o izvršenom ubistvu, MUP Republike Srpske, u skladu sa svojim procedurama kada se dešavaju teža krivična djela, podigao svoju strukturu – od redovne policije, Јedinice za podršku, Specijalne jedinice, inspektora i izvršena je blokada područja.

– Lice koje se dovodi u vezu s direktnim izvršenjem Benedi Đukanović bio je u toj blokadi i legitimisan je u Derventi. U tom trenutku nismo znali da je on umiješan u ubistvo. Јoš uvijek nemamo informaciju da je prešao granicu, ali smo u saradnji sa Policijom Srbije i okruženjem i vjerujemo da će u narednom periodu biti uhapšen i procesuiran – naveo je Lukač.

Ministar je naglasio da se Đukanović dovodi u direktnu vezu s ubistvom, zajedno sa drugim licem Željkom Kovačevićem, koji je ubijen na licu mjesta, i trećim licem koje je uhapšeno na licu mjesta Emiliom Baldom, koji je predat Tužilaštvu.

– I dalje radimo na prikupljanju materijalnih dokaza. Pronašli smo dvije puške koje su korištene prilikom ubistva, i neke druge materijalne dolaze, koje će poslužiti prilikom DNK analize, i povezivanjem sa počionicoma koji će se kasnije koristiti na sudu – naglasio je ministar unutrašnjih poslova.

Istakao je da nastoje da informacije koje su bitne za istragu ne daju u javnost, jer time može da se ugrozi istraga.

– Što se tiče zapisnika iz Tužilaštva, to je pitanje za njih, ali i za advokate odbrane. Što se tiče pokušaja alibija Balde kroz izvještaj, sve njegove izjave su pale u vodu. Naši nalazi i dokazi kažu sasvim suprotno – naveo je Lukač.

Dodao je da će se i narednih dana intezivno raditi na istrazi da bi se utvrdile sve činjenice koje su vezane za ovaj slučaj, kao i da utvrde sva lica koja imaju bilo kakvu poveznicu sa izvršiocima ovog teškog zločina.

– Postoji mogućnost da su još neka lica učestvovala u ubistvu i radimo na tome intenzivno. Vidjećemo šta će istraga pokazati – naveo je Lukač, i dodao, da je ubistvo napadača Kovačevića olakšalo istragu, jer ih je njegova smrt na licu mjesta povezala sa licima s kojima je on imao kontakte.

– Samim tim, bilo nam je lakše da dođemo do samih izvršioca, mada smo i sa druge strane, radeći operativno na terenu, došli do saznanja da su se oni pojavljivali i nekoliko dana prije toga na području Glamočana, vjerovatno pripremajući teren za izvršenje krivičnog djela – naveo je Lukač.

Istakao je da kriminalna lica koja su izvršila brutalno ubistvo, nisu imala direktan motiv da ubiju Krunića.

– On im nije napravio nikakvu štetu, nije ni bio sa njima u kontaktu. Pitanje je da li su se ikada i upoznali. Svima nama je jasno da se krug ne završava sa njima, jer šta je njihov motiv osim novca? Očito da iza ovoga, bar u ovom trenutku, pretpostavljamo da stoji i neko drugi ko je mogao da ima koristi od smrti Slaviše Krunića – naveo je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da će se vidjeti da li će se uhapšena lica odlučiti da progovore.

– S obzirom na to, kad se susretnu sa zatvorskim kaznama, a ovdje treba da budu maksimalne kazne – do 40 godina, da li će odlučiti da kažu da li je bilo narudžbe i da li je neko platio da to urade. U ovom trenutku ne možemo da govorimo o naručiocima ubistva, jer bez materijalnih dokaza ne možemo optužiti bilo koga – naveo je Lukač.

Naveo je da MUP Srpske ulaže sve kapacitete da istragu dovede do kraja.

– Svi naši ljudi će biti uključeni u rješavanje ovog slučaja ,da donesemo dovoljno materijalnih dokaza tužiocu, da on može u potpunosti da na sudu zastupa ovo krivično djelo u smislu osuđujućih presuda – rekao je ministar, i dodao, da smatra da će Tužilaštvo tražiti maksimalne kazne i da to ne treba ni u jednom trenutku da dođe u pitanje.

– Da imamo doživotnu kaznu, oni bi trebalo da je dobiju za ovakvo brutalno ubistvo – zaključio je Lukač.

Video pogledajte i OVDЈE.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button