Politika

NOVI PREDSJEDNIK, NOVA ODLUKA Nisu svi u SDS odustali od ulaska s Dodikom u vlast BiH

Zaključci nedjeljne sjednice Glavnog odbora SDS zaista jesu usvojeni jednoglasno, kako je i saopšteno, ali nisu se svi u partiji pomirili s tim da se olako odbije poziv SNSD za zajednički ulazak u vlast na nivou BiH, saznaje Srpskainfo.

Prema riječima naših izvora, mnogo je onih koji vjeruju da će aktuelnom lideru Vukoti Govedarici uskoro „vidjeti leđa“ odnosno da će na untarpartijskim izborima, koji su u toku, izabrani novog predsjednika i novi sastav najviših organa stranke. Do tada, navodno, ne žele da mu se protive kako ne bi izazivali nove raskole u SDS.

– U tom slučaju će se vjerovatno ponovo raspravljati o pozivu SNSD i odluka bi vrlo brzo mogla da bude drugačija – tvrdi naš sagovornik, ubijeđen da u međuvremenu Savjet ministara neće ni biti formiran zbog opstrukcija iz SDA.

Na pitanje da li je moguće da stranka ponovo razmatra ponudu SNSD, Vukota Govedarica je kratko rekao da je za njega validno isključivo ono što je zaključio Glavni odbor, te nas „zamolio“ da objavimo ko su ljudi u partiji koji ostavljaju prostor za promjenu stava.

Govedarica još razmišlja

Istovremeno, potpredsjednik SDS Dragan Ćuzulan smatra da Glavni odbor nije ostavio prostor da se opet razgovara na istu temu.

– Kada je u pitanju formiranje Savjeta ministara BiH, tu mi ne želimo da se miješamo. To je stvar koalicije na nivou BiH, dakle SDA, SNSD i HDZ – kaže Ćuzulan za Srpskainfo.

Govedarica još ne želi javno da se izjasni da li će se ponovo kandidovati za lidera SDS, ali je nekolicina stranačkih funkcionera izjavila da im je obećao da se više ne vidi u toj priči i da je spreman da odustane ako će novi predsjednik obezbijediti prijeko potrebno stranačko jedinstvo. Kao najpozbiljniji kandidati pominju se Mirko Šarović i Milan Miličević.

Relaksiranje odnosa

Kako saznajemo, brojni članova GO SDS u Istočnom Sarajevu su izjavili da su spremni da usaglase zajedničku platfornu sa SNSD oko ključnih pitanja, poput izmjena Izbornog zakona BiH ili usvajanja zakona o ispitivanju porijekla imovine, ali se niko nije usudio da kaže da treba prihvatiti ponuđeno ministarsko mjesto u Savjetu ministara BiH.

Ono što je zanimljivo jeste da je provijavala težnja da se relaksiraju odnosi sa SNSD, jer se smatra da iz tih otvorenih sukoba SDS zasad nije izvukao ništa dobro, da ih članstvo masovno napušta i plaše se još većeg „potopa“ na lokalnim izborima iduće godine.

Podsjećamo, GO SDS donio je zaključak koji glasi da je u najboljem interesu stranke da djeluje kao opoziciona politička organizacija onim strankama koje su okupljene na političkim principima koji su definisani od strane SNSD, SDA i HDZ.

Jedna priča, dva viđenja

Potpredsjednica SNSD Željka Cvijanović izjavila je da svaka partija ima pravo da definiše svoju poziciju, ali je stav SDS nazvala neprincipijelnim.

– Prvo, zato što SDS već jeste u vlasti sa SDA i HDZ, i to neopravdano dugo nakon provedenih izbora. Kao drugo, principi definisani sa SDA i HDZ sada su daleko fleksibilniji i uopšteniji od matrice na kojoj je prije četiri godine upravo SDS napravio koaliciju sa SDA i HDZ, potpisujući čak i rješenja koja su odudarala od onog što ustavna pozicija Srpske nalaže – tvrdi Cvijanovićeva.

Član Glavnog odbora SDS Nedeljko Glamočak smatra da Cvijanovićeva nije u pravu i da je njena izjava „dodatno svađalačka“.

– Upravo je odluka Glavnog odbora pokazala da SDS vodi principijelnu politiku o interesima RS, bez obzira i na unutrašnje stanje u SDS. I ovaj put smo ponovili da će SDS uvijek podržati sve što je u interesu za Srpsku. Ali, puki ulazak u vlast po svaku cijenu… to nije princip SDS – kaže Glamočak za Srpskainfo.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!