Društvo

Šeranić: U Srpskoj svaka druga žena zlostavljana

BANJALUKA – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je najrašireniji oblik nasilja ono koje je rodno zasnovano, pri čemu je svaka treće žena u svijetu pretrpjela neki oblik zlostavljanja, a u Srpskoj svaka druga.

Loading...

“U istraživanju iz 2012. godine u Republici Srpskoj 47 odsto anketiranih žena se izjasnilo da je doživjelo neki oblik nasilja. Najčešće je riječ o psihičkom, fizičkom, seksualnom ili ekonomskom nasilju. Posljedice na djecu, ženu i cijelu porodicu, vrlo su dalekosežne zbog čega moramo adekvatno raditi na prevenciji”, naglasio je ministar.

On je, tokom prezentacije Objedinjenog resursnog paketa za odgovor pružalaca zdravstvenih i psihosocijalnih usluga u Republici Srpskoj na rodno zasnovano nasilje, rekao novinarima u Banjaluci da je važno da se u samom zdravstvenom sistemu obezbijede adekvatni kapaciteti kako bi se dao odgovor na to pitanje.

“Pri tome mislim da određenu infrastrukturu koja će pružiti bezbjednost, povjerljivost i privatnost žrtve, ali je značajno i da senzibilišemo i osoblje zdravstvenih ustanova kako bi adekvatno prepoznali ovaj problem i dali odgovarajuću podršku”, dodao je Šeranić.

Ministar porodice omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović rekla je da je suštinska izmjena Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koju je pripremilo Ministarstvo, takva da se svaki oblik nasilja u porodici definiše kao krivično djelo.

“Vjerujem da će ove odredbe imati preventivni karakter kada je riječ o počiniocima. Institucije Srpske imaju nultu stopu tolerancije prema nasilju i cilj nam je da kroz izmjene ovog zakona podignemo stepen zaštite žrtve”, istakla je Davidovićeva.

 Govoreći o izvještaju o nasilju nad djecom, Davidovićeva je navela da je u pripremi, te će biti objavljen uskoro.

Zamjenik predstavnika Populacionog fonda UN /UNFPA/ u BiH Gabrijela Jurela rekla je da je istraživanje koje su sproveli u Srpskoj 2012. godine pokazalo da je svaka druga žena žrtva rodno zasnovanog nasilja, ističući da je to zdravsteni problem, jer ostavlja dugotrajne posljedice na fizičko i psihičko zdravlje, a dovodi i do smrtnih ishoda.

Prema njenim riječima, zdravstveni sektor je najmanje iskorišten resurs kada je riječ o prepoznavanju žrtava, zbog čega su sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske radili na razvijanju paketa koji omogućava zdravstvenim radnicima da pruže adekvatne usluge žrtvama rodno zasnovanog nasilja, odnosno da ih prepoznaju.

“Do sada je obučeno više od stotinu zdravstevnih radnika u Srpskoj. Pružaćemo i u narednom periodu ovu pomoć Ministarstvu i nastojaćemo obuhvatiti cjelokupni zdravstveni sistem”, dodala je Jurela.

Ona je pojasnila da je cilj danas prezentovanog dokumenta, prvog takve vrste u Republici Srpskoj, koji je razvio UNFPA u saradnji sa Vladom Republike Srpske u skladu sa Zajedničkim programom UN, uspostavljanje mehanizama postupanja sa osobama koje su preživjele rodno zasnovano nasilje, te uključuje protokole, standarde postupaka i pakete obuke za reagovanje na rodno zasnovano nasilje u zdravstvenom sektoru.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild rekao je da će danas prezentovani dokument omogućiti jednak i pravedan pristup licima koja su preživjela rodno zasnovano nasilje.

“Vrijeme je da osobe koje su preživjele nasilje dobiju dignitet i podršku koju zaslužuju”, poručuio je Fild.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!