Magazin

Šta šake govore o vašem zdravlju

Šake su ogledalo zdravlja, a najmanje promjene na koži ili noktima mogu da nam ukažu na skrivene zdravstvene probleme. Izgled kože šaka, uključujući i nokte, može poslužiti ljekaru u dijagnostici ili sumnji na neke vrste oboljenja.

Loading...

Ovo su neke od važnih promjena na šakama koje mogu biti u sklopu osnovne bolesti kože ili oboljenja unutrašnjih organa.

Prsti

Perutanje kože na jagodicama prstiju može biti znak da vam nedostaje vitamina B. Niacin (B3). Niacin (B3) i biotin (B7) su zaduženi da poprave oštećenja na koži tako što podstiču prizvodnju kolagena i spiječavaju sušenje. Ukoliko imate problem sa isušenim jagodicama koje se perutaju, preporučuje se konzumacija namirnica koje su bogate ovim vitaminima: ribe, gljive i avokado.

Koža

Ukoliko vam je koža na šakama često suva i ljušti se, a znate da to nije posljedica hladnog i vjetrovitog vremena, moguće je da problem prave ekscemi, psorijaza, seboreični dermatitis ili gljivične infekcije. U sličaju da nije u pitanju ni jedna od ovih bolesti, redovno mažite kožu kremom bogatim vitaminima A i E koje će stvoriti zaštitni sloj i spriječiti sušenja, a u isto vreme će nahraniti kožicu oko noktiju.

Nokti

Zdravi nokti su ružičaste boje, a svaka promjena na njima može da ukaže na problem sa zdravljem i ishranom. Veoma bijeli nokti ukazuju na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Slabi nokti koji se lome ukazuju na nedostatak cinka u organizmu. U takvim situacijama, preporučuje se da se u ishrani uključe žitarice od cijelog zrna, ovsena kaša i meso.

Nokti koji se savijaju su znak da organizmu nedostaje proteina ili kalcijuma.

Preporučuje se konzumacija spinata ili sardina. Ako se stanje ne popravi, neophodna je ljekarska pomoć.

Plavičasti nokti su posljedica manjka kiseonika, pa je moguće da imate problem sa disajnim organima. Plava boja noktiju može biti znak emfizema, ali i problem sa srcem.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!