Društvo

Trivić: Ove godine tender za Memorijalni centar Donja Gradina

BANJALUKA – Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske planira da ove godine raspiše tender za izradu glavnog projekta memorijalnog centra u Spomen-području Donja Gradina koji će biti realizovan u saradnji sa Vladom Srbije, rekla je Srni resorni ministar Natalija Trivić.

Trivićeva je podsjetila da su se vlade Srpske i Srbije na zajedničkoj sjednici krajem februara u Beogradu saglasile da realizuju projekat izgradnje memorijalnog centra tako da Vlada Srbije obezbijedi 75 odsto, a Vlada Srpske 25 odsto potrebnih sredstava.

Govoreći o projektima koji su realizovani u prvih stotinu dana rada novog saziva Vlade Srpske, Trivićeva je istakla značaj potpisivanja Povelje o srpskom kulturnom prostoru sa Ministarstvom za kulturu i informisanje Srbije, s ciljem očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

“Povelja je izraz opredjeljenja vlada Srpske i Srbije da zajedno rade na očuvanju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa, posebno srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ali i razvoju savremenog stvaralaštva”, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da je na putu sistemskog rješavanja zaštite ćirilice, kao pitanja od nacionalnog značaja, Ministarstvo dobilo i podršku eminentnih stručnjaka i institucija kulture u okviru Foruma o ćirilici koji je resorno ministarstvo prvi put organizovalo u Banjaluci.

“Prepoznali smo ugroženost ćirilice u savremenom kontekstu i aktuelnom vremenu i u skladu sa svojom nadležnošću pokrenuli aktivnosti na zaštiti, njegovanju i očuvanju ćirilice kao kulturnog nasljeđa”, rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo će u saradnji sa privrednim subjektima nastaviti rad na usaglašavanju upisne politike u srednje škole sa zahtjevima tržišta rada, kao i na uvođenju dualnog obrazovanja da bi učenici stekli potrebne kompetencije.

“Osim stvaranja boljih uslova rada u školama, za šta smo ove godine obezbijedili 1,8 miliona KM, radićemo na modernizaciji nastave i primjeni informacionih tehnologija u nastavnom procesu, kao i na programima usavršavanja nastavnika koji su ključni za kvalitet nastave”, navela je Trivićeva.

Ona je dodala da je s ciljem boljeg povezivanja srednjeg obrazovanja sa tržištem rada osnovano tripartitno savjetodavno vijeće, u čiji sastav su uključeni predstavnici poslodavaca i Sindikata.

“Veliki značaj ima i novi Protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske, koji smo potpisali sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, radi unapređenja društvene brige za dijete i njegovu zaštitu”, rekla je Trivićeva.

Ona je pojasnila da je Protokolom utvrđeno djelovanje institucija s ciljem prevencije, otkrivanja i suzbijanja nasilja, kao i pružanje potrebne pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom obliku vršnjačkog nasilja.

“Ministarstvo je u proteklom periodu načinilo veoma važne iskorake u oblasti obrazovanja i kulture u Srpskoj, te su nakon 11 godina nastavnicima i zaposlenima sa visokom stručnom spremom u obrazovanju i kulturi povećane plate za osam odsto”, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da je doneseno osam pravilnika i dva uputstva kojima su, uz postojeće zakone, stvorene pravne pretpostavke za razvoj obrazovanja i kulture.

Trivićeva je dodala da je u planu i donošenje zakona o sticanju statusa samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi, te donošenje više pravilnika koji će preciznije urediti brojna pitanja u oblasti obrazovanja i kulture.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!