Politika

Dodik: Bošnjaci traže mjesto u Savjetu ministara za DF

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervju za BHT da neformiranje Savjeta ministara predstavlja uzurpaciju političkih prava.

– Znate li kakva bi to politička bomba bila da smo u decembru pokazali svijetu da smo završili formiranje Savjeta ministara, kao što je jednako loša da nakon pet mjeseci nismo to uradili – rekao je Dodik.

On je naveo da je prije nekoliko dana evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Јohanes Han istakao da ne može biti napisano pozitivno mišljenje za BiH, ako ne bude formirana vlast.

Dodik kaže da ne može da shvati zbog čega se razvlače pregovori o formiranju Savjeta ministara i zbog čega se postavljaju pitanja kao što je ulazak DF-a u vlast ili formiranja Bh. bloka.

– Mi se dogovorimo sa Izetbegovićem koji pristane i kaže ide predsjedavajući Srbin i tri ministarstva, idu tri ministra Bošnjacima, tri Hrvatima. Zato što je predsjedavajući Srbin, Bošnjaci biraju prvi, Hrvati drugi, mi treći. I to je fer. I sve je to bilo u redu i hajde da samo napravimo neku izjavu, koju napravi Bakir Izetbegović. Tu istu izjavu koju je on napravio parafiramo ja i Čović, a on kaže “Moram da još vidim”. A onda sutradan shvatimo da ulazi Željko Komšić i njegov DF. U redu, to je na bošnjačkoj strani. On traži sada od srpske strane da pored predsjedavajućeg imamo samo dva ministra, jer ulazi Komšić – kaže on.

Dodik kaže da nije protiv Bosne i Hercegovine, ali jeste protiv “neproduktivnih elita i kod Srba i kod Bošnjaka”.

Ustavni sud BiH – Odmetnuta struktura

– Јa u budućnosti ne mogu da isključim bilo kakva kretanja, pa čak i proglašenje nezavisnosti Republike Srpske. Kako god to neko u koji kontekst stavljao, mislim da je to sasvim racionalno – rekao je Dodik.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH o 9. januaru, Dodik je rekao da je ova institucija odavno dobila političke konotacije.

– Svi mi znamo šta znači Ustavni sud. Ustavni sud je institucija koja utvrđuje saglasnost akata niže pravne snage sa Ustavom. Ustav postoji, a oni su kreirali ustavni sistem. To nije uloga Ustavnog suda i kada je odlučivao prvi put o Danu Republike i tada je donio političku odluku. Dakle, Ustavni sud se upetljao u sve vezano za identitet Republike Srpske. Ranije je naložio da se promijeni grb, da se promijeni himna, da se preispita zastava, a još dva elementa tog identiteta kao što je Dan Republike i samo ime, kao što vidite već se postavljaju kao nešto o čemu se treba raspravljati – rekao je Dodik za BHT.

On je istakao da je ovaj sud odmetnuta struktura koja isključivo radi pod motivacijom stranih instrukcija, koje prije svega, dobija od okruženja oko visokog predstavnika ili nekih moćnih ambasada u BiH.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!