Magazin

Kako da brže i bolje očistite kuću

Žalite se da su vam potrebni sati i sati da očistite kuću? I pitate se kako to profesionalne čistačice rade munjevitom brzinom? Evo nekih trikova..

Loading...

Uvijek treba da imate pri ruci malu alatku za čišćenje prljavštine.

U brzom čišćenju, jedna od najvećih grešaka je što se prihvatimo posla uz uobičajenu krpu i sunđer u ruci, uz geslo “samo da časkom ovo obrišem”.

Rezultat? Čišćenje traje triput duže nego što je potrebno, nokti su nam upropašćeni, a sljedeći put radije odložimo taj posao “do ozbiljnog spremanja” pa se taj dio stana (ili prostorije) sve više zapušta.

Rješenje je prosto: uvijek treba da imate pri ruci malu alatku za čišćenje prljavštine. Idealno je da nabavite malu špahtlu (ili više njih) i držite je pri ruci u kupatilu, kuhinji, garaži… za otporne površine, koristite je da brzo ostružete prljavštinu i fleke, a na osjetljivijim površinama koristite je obmotanu u krpu. Uvijek će biti snažnija od vašeg nokta, a posao ćete obaviti brže i bolje. Uz špahtlu, korisno je da imate i nešto manje agresivno – na primjer, plastični nož (za struganje naslaga sapuna u kupatilu) ili drvenu špahtlicu (za vrlo osjetljive površine).

Zaštitite očišćene površine od brzog prljanja

Mnoga uputstva za čišćenje ne sadrže u sebi glavni savjet: kako da jednom očišćenu površinu sačuvate od novog prljanja. Naravno, ne zauvijek – ali barem za neko vrijeme. Tako, na primjer, glancanje stakla starim novinama nije samo zgodno zato što je efekat brz i dobar, već i zato što će se na tako izglancanim prozorima teže “lijepiti” nove fleke od vode i prljavštine. Takođe, oribanu sudoperu ili ostale površine od nerđajućeg čelika treba premazati sa malo mineralnog ulja i uglancati – od takve površine će se voda prosto “odbijati”.

Napravite sistem za sređivanje ili čišćenje i trudite se da ga se uvijek držite.

Profesionalna čistačica nikad neće svaku sobu čistiti na drugi način… Naprotiv, ona počinje od trešenja posteljine i zatezanja čaršava, prelijeće krpom ravne površine, pa onda usisava povlačeći se unazad ka ulazu. Sistem može da bude različit za “brzo” i “detaljno” čišćenje, ali to samo znači da zapravo imate dva sistema. Međutim, važno je da se tog redoslijeda poslova uvijek držite jer vas automatizacija čini efikasnijim i bržim.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!