Politika

PAVIĆEVA ŽAOKA DODIKU Šta je pozadina izjave lidera DNS da sa SDA nema koalicije, ni države

Sa SDA nema pravljenja koalicije ni države, ako zaključci Glavnog odbora te stranke ostanu na snazi, izjavio je predsjednik DNS Marko Pavić.

Loading...

Pavić smatra da sve stranke i svi učesnici u vlasti treba da se ovim pozabave veoma ozbiljno.

– Ako ovo ostane na snazi, odgovor treba da bude da nema ništa od formiranja vlasti na nivou BiH. Mi se u tom slučaju moramo okrenuti Republici Srpskoj i baviti se poslovima koji su u skladu sa Ustavom Srpske – rekao je Pavić Srni nedavno, povodom zaključaka SDA u kojima se, između ostalog, govori o presudi Radovanu Karadžiću i njegovom „genocidom projektu“ te se pozdravlja odluka Ustavnog suda BiH kojom je ponovo osporen 9. januar kao Dan Republike.

Pavićeva izjava prošla je bez reakcija, vjerovatno zbog činjenice da su se u tom trenutku politički faktori u Srpskoj više bavili samom odlukom Ustavnog suda BiH. Međutim, Pavićev stav o SDA zavređuje pažnju iz nekoliko razloga. Kao prvo, DNS je još dio koalicije okupljene oko SNSD, koja je na pragu ulaska u vlast na nivou BiH sa tom istom SDA.

Drugo, Pavićev poziv za prekid pregovora sa SDA došao je u trenutku kada su koalicioni odnosi DNS i SNSD narušeni. Između ostalog, i zbog toga što su propali pregovori koalicionih partnera oko imenovanja kadrova na direktorske pozicije u RS, i to, kako saznajemo, zbog jednog imena na kome insistira Pavić, a Milorad Dodik ne želi ni da čuje.

Dejtonska BiH

Sada se postavlja pitanje da li lider DNS posljednjom izjavom pokušava da pomrsi konce Dodiku u Sarajevu tjerajući ga „uz zid“, možda svjestan da DNS ionako neće dobiti ono što je očekivao u Savjetu ministara BiH.

Portparol SNSD Radovan Kovačević kaže da je krajnje vrijeme da shvatimo na koji način funkcioniše dejtonska BiH.

– Od nekog ko je jako iskusan, kao što je nesumnjivo Marko Pavić, jeste za očekivati da to razumije. Pokušaću da dam ilustrativan primjer. SDS i SDA su prije rata formirale Vladu SRBiH i poslije je došlo do izbijanja krvavog građanskog rata. Po zaključenju Dejtonskog mirovnog sporazuma SDS i SDA su ponovo zajedno formirale Savjet ministara BiH, i to sa SDA koju je i dalje vodio ratni komandant tzv. RBiH Alija Izetbegović – kaže Kovačević za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, bitno je da se shvati da građani RS, na isti način na koji ne mogu da biraju bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ne mogu da biraju ni bošnjačke ni hrvatske predstavnike u Savjetu ministara.

– Možemo samo da kažemo da li želimo da budemo dio Savjeta ministara kao RS ili ne želimo. U tom smislu mislim da je ova priča iluzorna. Svima u BiH je jasno da se mi sa SDA oko malo čega slažemo, ali da smo dobili povjerenje građana Srpske da uđemo u Savjet ministara i da se tamo borimo za bolji položaj Srpske i svih građana. To je nešto što ćemo definitivno da uradimo i moramo da osujetimo namjere SDA i svih drugih koje su loše prema Srpskoj. Isto tako moram da kažem da je krajnje licemjerno od predstavnika opozicije iz RS, od SDS i PDP, da govore da je SDA za njih neprihvatljiva, a da istovremeno sjede sa SDA u Savjetu ministara, iako su izbori održani u oktobru prošle godine. Onemogućavaju da izborni pobjednici preuzmu ogovornost za život građana – zaključuje Kovačević.

Bockanje

Politička analitičarka Tanja Topić smatra da je izjava Pavića zapravo „žaoka“ upućena SNSD.

– Ako vratimo film, u vrijeme dok je DNS bio vrlo važan stub vlasti u RS, vidjećemo da su oni u izbornim kampanjama i nastupima kritikovali vlast, kao da su najjača opoziciona partija. To međusobno bockanje ima dužu tradiciju u odnosima DNS i SNSD – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Ona ipak smatra da DNS sada ima vrlo malo manevarskog prostora i da im je sudbina “vrlo neizvjesna”.

– Ona je postala još neizvjesnija onog trenutka kada je stigla javna ponuda iz SNSD za ministarske fotelje i PDP i SDS. Tada je manevarski prostor za DNS postao još uži i bilo je izvjesno da se više ne smatraju nekom vrstom ozbiljnog partnera. Mislim da će DNS u svakom slučaju biti na neki način marginalizovan, možda ne direktno isključen. Ali, isto tako, ni u trenutku kada dobiju određena mjesta i ponude, neće biti gadljivi na činjenicu da će u tom partnerstvu biti i SDA – zaključuje Topićeva.

Prema njenim riječima, nije samo Pavić na pomenuti način izrazio stav prema SDA, već to rade čak i pojedini članovi SNSD.

– To je taj šizofreni odnos. Ali, kada to rade oni drugi, onda je to „problem“, u javnosti raste politička temperatura, a kada radimo mi, onda je to „iz viših nacionalnih interesa“ – kaže Topićeva za Srpskainfo.

Grmuša: Sa SDA je nemoguće sarađivati

Upitan za komentar na Pavićevu izjavu, generalni sekretar PDP Milko Grmuša izjavio je da “ne želi da ulazi u koalicione odnose”.

– Što se tiče PDP, mi smo prije par mjeseci rekli da je sa ovakvom SDA i ovakvim liderstvom nemoguće sarađivati zato što su to ljudi s kojima dogovor vrijedi pola dana ili dan. Drugi dan se predomišljaju, okreću naopačke. Ni u tehničkom, operativnom, a pogotovo u političkom smislu s njima nema rezona bilo šta ozbiljno sarađivati. Mislim da je to sve više stav političkih partija u FBiH, a da ne kažem nas u Srpskoj – kaže Grmuša.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!