Društvo

Premijer USK najavio nove korake: Migranti će biti izmješteni van grada

BIHAĆ – Migranti koji trenutno borave u prihvatnim centrima “Bira” u Bihaću i “Miral” u Velikoj Kladuši biće uskoro izmješteni na lokaciju koja se nalazi van urbanog područja i Vlada USK intenzivno radi na tome, potvrdio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Loading...

“Moramo očuvati dostojanstvo migranata i ispoštovati sve konvencije, ali moramo također sačuvati i dostojanstvo naših građana i omogućiti njihov bezbjedan i nesmetan život”, rekao je Ružnić.

On je izrazio žaljenje što odluka Vijeća ministara BiH o tome da nadzor i kontrolu nad privremenim migrantskim centrima u USK preuzme Služba za strance BiH do danas nije ispoštovana.

“Odluka je donesena prije mjesec dana, međutim nije objavljena ni u jednom službenom dokumentu. Mi smo jasno dali do znanja da nećemo prihvatiti formiranje novih migrantskih centara niti povećanje broja migranata na području Unsko-sanskog kantona”, kazao je Ružnić.

On nije želio precizirati da li je već poznata lokacija gdje bi mogli biti izmješteni migranti, istakavši kako su za to nadležni Ministarstvo sigurnosti BiH i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Također, nije želio potvrditi ni nezvanične informacije da se ta lokacija nalazi na području Bužima, gdje bi navodno trebalo da bude izgrađen kamp za smještaj i boravak migranata.

Ružnić je istakao kako će u cilju očuvanja bezbjednosti u narednom periodu biti pojačane aktivnosti i prisustvo policije u Bihaću i Velikoj Kladuši na mjestima gdje se okupljaju migranti. U te svrhe biće angažovane dodatne policijske snage iz gradova i općina USK u kojima ne borave migranti. Prema posljednjim informacijama, u prihvatnim centrima za migrante trenutno boravi 3.200 stranih državljana, dok je nepoznato koliko se njih nalazi u privatnom smještaju. U posljednjih mjesec dana, i pored policijske blokade, primjetan je dolazak većeg broja migranata na područje USK.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!