Magazin

Šta ne smijete raditi ako u auto naspete pogrešno gorivo?

Jako teško je da dizel gorivo natočite u automobil pogonjen benzinskim agregatom, jer su cijevi dizelske pumpe šire, odnosno otvor na benzinskom rezervoaru je uži. Ali ukoliko to uspijete i ako tokom točenja shvatite šta ste učinili, prekinite punjenje.

Loading...

Pozovite stručnjaka i utvrdite da li ste natočili više od pet odsto kapaciteta rezervoara. Struka kaže da u tom slučaju treba samo nastaviti točiti ispravno gorivo i štete neće biti.

Ako u dizelaša natočite benzin i nekim čudom upalite motor, preći ćete najviše 100 metara prije nego što se ugasi. Moderni dizelaši funkcionišu pod visokim pritiskom i tolerancija na pogrešno gorivo je minimalna.

Kada benzin uđe u dizelski sistem, on djeluje kao razređivač, pri čemu se gube svojstva podmazivanja, pa će i sistem zadužen za to pretrpjeti znatnu štetu. U tom slučaju se moraju zamijeniti filter, brizgaljke, katalizator, senzori itd.

Njihova zamjena zahtijeva puno radnih sati pa se pripremite na veliki trošak. A ako ste učinili obrnuto, u većini slučajeva auto će nastaviti da radi, ali će “čaditi” i neće imati snage. Tad ne treba dodavati gas i pokušavati “pročepiti” motor jer svakom sekundom šteta postaje veća. Pozovite vučnu službu i auto otpremite do servisa.

Gasi i ne pali ponovno

Dizel će se ugasiti nakon sto metara. Ne palite ga opet jer rizikujete štetu od više stotina maraka.

U servis

Benzincu će isprazniti rezervoar i očistiti ili zamijeniti brizgaljke i filter.

Ne dodavati gas

U slučaju da u benzinca naspete dizel, auto će brzo početi da čadi. Nemojte dodavati gas i pokušavati “pročepiti” motor jer svakom sekundom šteta postaje veća.

(24sata.hr)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!