Društvo

Za dva mjeseca pet slučajeva vršnjačkog nasilja

BANJALUKA – U Republici Srpskoj je u januaru i februaru evidentirano pet slučajeva vršnjačkog nasilja, i to fizičkog, a rješavanju ovog problema trebalo bi da doprinese Protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnim ustanovama, rečeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske.

Prošle godine u Srpskoj je registrovano 11 krivičnih djela sa obilježjima vršnjačkog nasilja, od čega su u pet slučajeva nanesene tjelesne povrede, u po dva slučaja teške tjelesne povrede i obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina, te po jedno polno uznemiravanje i ugrožavanje bezbjednosti.

U 2017. godini u Republici Srpskoj je evidentirano sedam krivičnih djela vršnjačkog nasilja, od čega je u tri riječ o tjelesnoj povredi, u dva slučaja o teškoj tjelesnoj povredi, te po jedan slučaj iznude i zlostavljanja, mučenja i drugog ponižavajućeg postupanja.

Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnim ustanovama, koji su prošle sedmice potpisali ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, predviđeno je unapređenje brige za djecu i njihova zaštita.

U MUP-u ističu da su ovim protokolom utvrđena jasna postupanja za različite oblike i intenzitet vršnjačkog nasilja.

“Škola je dužna da se obrati policiji u slučajevima težeg intenziteta nasilja. U slučaju saznanja, prijave nasilja ili saznanja o izvršenom nasilju među djecom nadležna policijska stanica dužna je da odmah uputi policajca na mjesto događaja radi preduzimanja zakonom propisanih mjera i radnji, pružanja pomoći žrtvi, sprečavanja nastavljanja nasilja, kao i zdravstvenog zbrinjavanja žrtve”, naveli su u MUP-u.

Kao jedan od vidova preventivnog djelovanja, Protokolom je planirano i uvođenje sistema video-nadzora u vaspitno-obrazovnim ustanovama, uspostavljanje telefonske linije za prijavljivanje slučajeva nasilja, kao i intenziviranje rada stručnih službi u školama sa roditeljima i učenicima.

“S ciljem podrške ovim aktivnostima, biće formirani školski multisektorski timovi, čiji su sastav, imenovanje i način rada propisani programom `Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza`. Vaspitno-obrazovna ustanova ima obavezu kontinuiranog rada na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje”, napominju iz Ministarstva.

Lukač je nakon potpisivanja izrazio nadu da će Protokol doprinijeti smanjenju broja slučajeva vršnjačkog nasilja u školama koje se, kako je naveo, dešava uprkos velikoj brizi nastavnika i zaposlenih.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!