Politika

Ko je dobio mandate u parlamentima Srpske i BiH? (VIDEO)

Dan nakon opštih izbora u Republici Srpskoj - krenula je i kombinatorika sa parlamentarnim mjestima. Na osnovu 83 odsto obrađenih biračkih mjesta, i kada se sve preračuna, SNSD je osvojio najveći broj mjesta u republičkom parlamentu, njih 28. Iako su osvojili sedam odsto više glasova nego na izborima 2014, socijaldemokrate imaju mandat manje. Zajedno sa dosadašnjim koalicionim partnerima, DNS-om i SP-om - više nego dovoljno za formiranje vlasti.

Za razliku od njih, najveća opoziciona partija, SDS, ima samo jedan odsto manje glasova – ali čak osam poslanika manje nego prošli put. Među poslanicima koji se vraćaju u parlament je Kostadin Vasić, potpredsjednik SDS-a i narodni poslanik u dva mandata.

Dosadašnji predsjednik republičkog parlamenta Nedeljko Čubrilović je trenutno na “ivici”, ali po posljednjim rezultatima ipak, zajedno sa Milanom Radovićem, ulazi u parlament u trećoj izbornoj jedinici. DNS je i ovaj put nastavio da raste, pa sada imaju čak 13 poslanika. Među iznenađenjima izbora su socijalisti, koji su osvojili sedam mandata, i Stevandićeva Ujedinjena Srpska – koja bi mogla da ima čak tri poslanika u Narodnoj skupštini.

Loading...

Neka od imena koja su dobila veliko povjerenje birača se najvjerovatnije neće naći u skupštinskim klupama. Gradonačelnici Trebinja i Zvornika, Luka Petrović i Zoran Stevanović, kao i načelnik Prnjavora, Darko Tomaš, po svemu sudeći će da se vrate u svoje lokalne zajednice, a mandat da predaju onima ispod njih na listi.

U predstavničkom domu Parlamenta BiH, situacija je izjednačenija. Od 14 mjesta koja pripadaju poslanicima iz Republike Srpske, pet je pripalo SNSD-u, a četiri SDS-u.

Nebojša Radmanović se seli iz Doma naroda u Predstavnički dom, sa ubjedljivo najvećim brojem glasova za taj nivo vlasti u oba entiteta. U Sarajevu ostaju Staša Košarac i Lazar Prodanović, dok će Vojin Mitrović i Dragan Bogdanić Banjaluku zamijeniti Sarajevom.

Vođa SNSD-a i kandidat za člana Predsjedništva, Milorad Dodik, najavljuje moguću veliku koaliciju srpskih partija u parlamentu BiH. Lider SDS-a kaže da će organi stranke o tome da odluče – ali on je protiv bilo kakve saradnje.

“Mi želimo da gore u Sarajevu napravimo zajednički blok sa svim srpskim strankama, da imamo sigurnih deset glasova u parlamentu, pozvaćemo i ove iz opozicije, ukoliko oni budu željeli da sarađuju na taj način sa nama,” rekao je Dodik.

“Sve te prijetnje, sve te ucjene, sva ta omalovažavanja, pravljenje od SDS-a kolaboracioniste, pravljenje političke organizacije koja ruši institucije, koja se bavi terorizmom – meni je naprosto poslije svega neprihvatljivo da sjednem i razgovaram sa Miloradom Dodikom,” kaže Vukota Govedarica.

Dva SDS-ova ministra iz posljednjeg Savjeta ministara – Dragan Mektić i Mirko Šarović – su izabrani za bh. Parlament, zajedno sa gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem. Aleksandra Pandurević, potpredsjednik stranke, ovaj put je ušla preko kompenzacione liste.

Branislav Borenović, nakon tri mandata u Narodnoj skupštini Srpske, mijenja parlament, dok će mu u klubu PDP-a praviti društvo široj javnosti dosta nepoznata Mira Pekić, dosadašnja savjetnica Mladena Ivanića.

Trend uspjeha socijalista je nastavio Jakov Galić, bivši direktor “Šuma Srpske”, koji će biti jedini socijalista u parlamentu BiH.

Izvor
ATV
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!