Društvo

Drljača: Predviđena lokacija više ugrožava BiH nego Hrvatsku

Na današnjoj tematskoj sjednici Skupštine opštine Novi Grad biće riječi o namjeri Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na lokaciji Trgovska gora, neposredno uz granicu sa Republikom Srpskom i BiH i problemima koje bi to izazvalo po ljude i životnu sredinu u dolini rijeke Une.

Sjednici će prisustvovati pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Republike Srpske Svjetlana Radusin i savjetnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Mišo Radaković. 
 
Načelnik ove opštine Miroslav Drljača rekao je ranije da je na sjednicu, osim odbornika lokalnog parlamenta, pozvano više od 20 predstavnika institucija i lokalnih zajednica.

“Pozvali smo predstavnike nadležnih institucija, načelnike i gradonačelnike lokalnih zajednica u dolini rijeke Une iz Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske, parlamentarce kao i predstavnike specijalizovanih institucija”, rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, na sjednici se ne mogu očekivati nove informacije u vezi sa namjerom Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na lokaciji Trgovska gora, neposredno uz granicu sa Republikom Srpskom i BiH.

“Očekujem da potvrdimo stav da se protivimo ovim namjerama. Ovo pitanje je aktuelno od 1999. godine, od kada je Trgovska gora jedina lokacija”, rekao je Drljača.

Drljača je naglasio da su u prethodnom periodu reagovanja iz BiH uslijedila nakon nekog konkretnog poteza Hrvatske.

“Sada konačno imamo institucionalno reagovanje. Rješavanjem ovog problema vidjeće se da li je BiH ozbiljna zemlja, da li može da zaštiti svoje građane i ako može – da li to želi”, rekao je Drljača.

On je podsjetio da se Predsjedništvo BiH prvi put izjasnilo o problemu radioaktivnog otpada na granici, te da je prošle sedmice u Sarajevu, u organizaciji Zelenog kluba, održana međunarodna konferencija čiji su članovi predstavnici svih nivoa vlasti.

“Što više ljudi razmišlja o ovom problemu – bliže smo rješenju. Treba još jednom podsjetiti da predviđena lokacija više ugrožava građane BiH, nego Hrvatske, jer radijus od 20 kilometara zahvata 70 odsto teritorije BiH, a samo 30 odsto teritorije Hrvatske”, naveo je Drljača.

Tematska sjednica biće održana u amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra, a početak je zakazan za 11.00 časova. 

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!