Društvo

Kasipović: Utvrđeni značajni sistemski zakoni

BANJALUKA – Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović ističe da je Ministarstvo pravde u prvih 100 dana rada novog saziva Vlade Srpske utvrdilo značajne sistemske zakone, a jedan od njih je Nacrt zakon o likvidacionom postupku čiji je cilj efikasniji i brži likvidacioni postupak.

Loading...

“Prvenstveno moram reći da smo, na temelju prethodne četiri godine i zakona koje je radilo Ministarstvo pravde Republike Srpske, nastavili svoj posao, potvrđujući dobre rezultate i dinamiku”, rekao je Kasipović u intervjuu Srni.

On naglašava da je od izuzetnog značaja što je Ministarstvo pravde dobilo pozitivno mišljenje Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske, ali i što su predloženi zakon o likvidacionom postupku i zakon o izmjenama i dopunama zakona o registraciji poslovnih subjekata.

“Značajno je i što realizujemo Akcioni plan za sprovođenje Strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine, jer je dio programa rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske”, naveo je Kasipović.

On je rekao da se analiziraju i ranije doneseni zakoni, što u Ministarstvu smatraju veoma bitnim pitanjem na kojem su radili i prethodnih 100 dana.

“Ono što smatram veoma važnim jeste dalje stvaranje materijalnih i tehničkih uslova za rad pravosudnih institucija, a prvenstveno završetak izgradnje palate pravde u Trebinju i stvaranje uslova za rad pravosudnih institucija u Prijedoru”, kaže Kasipović.

U ovoj godini, navodi ministar pravde, cilj je utvrđivanje zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, zakona o ispitivanju porijekla imovine, prijedloga zakona o suđenju u razumnom roku, izmjena Zakona o pravosudnom ispitu i Zakona o notarima.

“To su vrlo ambiciozni i zahtjevni projekti. Odrednica djelovanja Ministarstva pravde jeste da uvijek radimo i imamo snažnu podršku i akademske i pravosudne zajednice, tako da vjerujem da ćemo naš program rada u potupunosti realizovati u ovoj godini”, smatra Kasipović.

On je pojasnio da su formirane radne grupe koje će sa Ministarstvom pravde raditi na izradi zakonskih rješenja, među kojima i izmjena Krivičnog zakonika, čemu će prethoditi analiza dosadašnjih rješenja.

“Kada je riječ o Krivičnom zakoniku moramo procijeniti sva rješenja koja trenutno imamo, iz svih uglova, jednom suptilnom dubinskom analizom doći do potrebnog obima promjena. U svakom slučaju, u ovoj godini imaćemo izmjene i dopune ovog pravnog akta”, rekao je Kasipović.

On je ocijenio da je veoma značajan napredak republičkih organizacija koje su u sastavu Ministarstva pravde, prije svega Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, Centra za pružanje besplatne pravne pomoći, te Centra za edukaciju sudija i tužilaca.

Govoreći o Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija, Kasipović je podsjetio da je Srpska usvojila njegove izmjene i dopune u hitnoj proceduri i izrazio uvjerenje da će, formiranjem Vlade Federacije BiH i Savjeta ministara, biti riješeno pitanje izdržavanja zatvorske kazne, koje tretira ovakvo zakonsko rješenje.

Na pitanje da li se može u ovoj godini očekivati nastavak strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH, Kasipović je ponovio da je uslov formiranje vlasti na svim nivoima.

“Potrebno je što prije formirati Savjet ministara i Vladu FBiH, da bi se pristupilo daljim nastojanjima, rješenjima i zajedničkom radu na reformi pravosuđa u BiH. Naravno, u Republici Srpskoj radimo svoj posao i zbog toga i jeste deset zakona predviđeno za rad”, istakao je Kasipović.  

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!