Politika

Dodik: Želim da pokažem da stranci nisu autoritet

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio je da njegov odnos prema strancima nije nikakvo junačenje, već da želi da ljudima pokaže da nema autoriteta sa strane koji mogu doći na ove prostore i nametati svoj način života.

Dodik je naveo da stranci u BiH i danas postupaju po konceptu Bendžamina Dizraelija, britanskog državnika sa kraja 19. vijeka.

“Kada je padala Otomanska imperija, Dizraeli je napisao jedan programski dokument u kome je rekao da Britanci moraju da se drže Albanaca i muslimana na ovim prostorima i da nikada ne dozvole da se Srbi konstituišu i stabiliziju kao jaka nacija i država na Balkanu. To oni i dan danas sprovode”, rekao je Dodik.

Govoreći o dokazima o umiješanosti stranaca u izbore u BiH, koje je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će predočiti, Dodik je istakao da stranci ne prestaju da se miješaju.

“Mi smo ovdje puni dokaza, kao i obični građani. Oni (stranci) ne prestaju da to čine. Oni ustaju ujutru i kreću u neku vrstu prevare u BiH, tražeći svoje pulene na koje mogu uticati smatrajući, prema našoj percepciji, da će ih mnogi prihvatiti da su oni predstavnici neke velike priče, velike zemlje, što naravno nije tako, ali svi ih se boje”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da se ne boji stranaca.

“Da mi nismo stali u odbranu Republike Srpske 2006. godine, Srpske više ne bi bilo, ne bi bilo policije, ne bi bilo mnogih institucija. Sve sam to radio da zaštitim Republiku Srpsku, a sa druge strane imao sam Ešdauna i druge visoke predstavnike koji su to rušili”, rekao je Dodik.

On je naveo da stranci ne stoje iza svojih riječi, navodeći kao primjer nedavni razgovor sa novoimenovanim ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Fildom.

“Imali smo sasvim pristojan razgovor, čak sam se obradovao i rekao sam mu ‘Ljudi, nemojte nam slati 40 specijalaca ovdje, a da nas ne obavijestite o tome. Morate nam objasniti, a ne da to saznajemo od vašeg ministra inostranih poslova da oni dolaze da se navodno bave pitanjem izbora'”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Fildu poručio da ne treba da podržavaju ljude koji rade protiv institucija i sistema vlasti.

“Nije prošlo ni sat vremena od razgovora, a on se našao sa ljudima koji dokazano podrivaju vlast i Srpsku. A njegovo objašnjenje je bilo, kad sam mu poslao poruku po jednom ministru, da želi pet minuta sa mnom. Sačekaće on tih pet minuta”, rekao je Dodik.

On je naglasio da ambasador jedne zemlje treba da radi ambasadorske poslove u rezidenciji, a ne da se petlja u unutrašnje stvari zemlje u koju dolazi.

“Šta bi bilo da mi odemo u London i da se srećemo sa ljudimo koji ruše Veliku Britaniju?”, upitao je Dodik, te naveo da je svima jasno da oni imaju navijačku stranu i da o tome, jednim dijelom, govori i predsjednik Srbije.

Govoreći o Sarajevu, kao mjestu gdje bi trebalo da radi, ako bude izabran za član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Dodik je naveo da ima milijardu mjesta u kojima bi se ljepše osjećao od Sarajeva.

“Ali, politički sistem je takav kakav jeste. Predsjedništvo jeste locirano u Federaciji BiH, ali ne moraju da se poslovi Predsjedništva obavljaju isključivo tamo. U Istočnom Sarajevu, tamo žive naši ljudi, imamo prostorije, institute. Ja neću promijeniti mjesto svog života, ako bude trebalo nekada ću otići tamo, ali sigurno to neće biti intenzivno. Ja tamo ne mislim da idem na posao”, kaže Dodik, koji je i kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!