Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Okrugli sto o posljedicama NATO bombardovanja Srpske

Posljedice NATO bombardovanja - Foto: RTRS

Posljedice NATO bombardovanjaFoto: RTRS

O ovoj temi govoriće član Komisije za istraživanje posljedica NATO bombardovanja Srbije Danica Grujičić, diplomata Vladislav Јovanović, general u penziji Slobodan Petković, stručnjak za atomsko-biološko-hemijska sredstva, te poznati hirurg Slavko Ždrale, najavljeno je iz Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Okrugli sto, čiji je organizator Srpski intelektualni forum, biće održan u sali Skupštine grada Istočno Sarajevo sa početkom u 12.00 časova.

Poznati hirurg, univerzitetski profesor i bivši direktor Bolnice Kasindo Slavko Ždrale rekao je da je putem raznih izvora saznao da je NATO koristio projektile sa osiromašenim uranijumom – od avio-bombi do puščane i mitraljeske municije, koji su imali veliku razornu moć i bili su radioaktivni.

– Posebno su nas zabrinule vijesti o tome šta se dešava sa našim ljudima koji su živjeli u opštini Hadžići i koji su se tokom tragičnog egzodusa Srba iz Sarajeva preselili u Bratunac – rekao je Ždrale.

Ždrale je istakao da je u funkciji tadašnjeg direktora Kliničkog centra Srpsko Sarajevo imao redovne statističke izvještaje o povredama, zadesima i drugim oboljenjima ljudi koji su živjeli i liječili se na ovom prostoru tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.

– Sve te podatke mi smo uredno analizirali, a 2000. godine dobijamo podatak koji je odudarao od naših svakodnevnih evidencija, a riječ je bila o tome da je jedan broj malignih oboljenja, odnosno zloćudnih bolesti izuzetno “iskočio” u odnosu na prethodne godine po broju slučajeva. Pokazalo se da su maligna oboljenja kože, gastro-digestivnog trakta, respiratornog sistema i bolesti krvi naglo porasli u nekim situacijama za dva ili tri, pa čak i do četiri i po puta – naglasio je Ždrale.

On je naveo da je tada na bolničkom kolegijumu ustanovljeno da se ti podaci znatno razlikuju od sličnih podataka iz 1996, 1997. i 1998. godine, te da se nakon detaljne analize došlo do određenih zaključaka prema kojima je većina malignih oboljenja konstatovana kod pacijenata koji su u Bolnicu Kasindo dolazili sa područja koja je NATO bombardovao 1994. i 1995. godine.

Prema njegovim riječima, tada je uočeno da su se zabrinjavajući podaci odnosili na Srbe koji su živjeli u opštini Hadžići i koji su bili primorani da se isele u Bratunac.

Najžešće bombardovanje doživjeli su tadašnje Srpsko Sarajevo, Vogošća, Hadžići, skladište naoružanja i municije u Žunovnici i u Јahorinskom potoku kod Pala, te vatreni položaji Vojske Republike Srpske na Gavrića brdu.

Gađana su i vojna skladišta u Topliku, Lukavici, Čajniču, radarski sistemi na Јahorini, centri veze na Kozari, Ozrenu i Velikom Žepu, kasarne u Kalinoviku, Han Pijesku, a gađane su i srpske jedinice na vatrenim položajima širom ratišta na Sarajevsko-romanijskom produčju.



Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button