Privreda

MRAČNA STRANA RADA NA KRUZERU Zasposleni otkrili KAKAV JE ZAISTA rad na luksuznim brodovima

Poslovi na kruzerima imaju brojne karakteristike koje ih razlikuju od većine radnih mjesta na kopnu, poput neobičnih rasporeda i intenzivne kulture povezivanja. Iako veliki broj ljudi iz cijelog svijeta, odlazi da radi na luksuznim brodovima kako bi zaradili za pristojan život i obišli mjesta koja vjerovatno nikad ne bi vidjeli, ono o čemu se manje govori je kakav je zaista život zaposlenog na kruzerima.

Loading...

Na kruzeruma postoji mnogo teških poslova, ali najteža, fizički najzahtjevnija pozicija zahtijeva rad do 14 sati dnevno za manje od 700 dolara mjesečno, reči su advokata koji predstavlja zaposlene na brodovima za krstarenje. Taj posao pripada pomoćnom radniku u kuhinji, koji je odgovoran za brojne zadatke vezane za usluge hrane. Ponekad pomoćni radnici moraju da rukuju sa teškim kesama za smeće, da peru opreme za kuvanje veoma vrućom vodom i da koriste opasne hemikalije za čišćenje bez odgovorajuće zaštitne odjeće.

Pojedini sadašnji i bivši radnici na kruzerima, rekli su za Biznis insajder da smatraju da je “brodski život” privlačan zbog bliskih prijateljstava sa kolegama, kuvanja vlastitih obroka, kao i to da im ne treba mnogo vremena da stignu na posao. Ali drugi su predstavili drugačiju sliku, rekavši da su se ojsećali da su preopterećeni poslom ili da su loše postupali prema njima.

Radnici iz oba “tabora” rekli su da su razočarani pojedinim dijelom svog iskustva i podijelili su ona koja su za njih bila najveće “otrežnjenje”. Svaki od radnika na kruzeru koji su govorili tražili su da budu anonimni zbog straha od odmazde od sadašnjeg ili bivšeg poslodavca.

Ograničeno slobodno vrijeme

Bivši direktor u kompaniji “Holand Amerika” rekao je da je mislio da će imati više slobodnog vremena, posebno kada se brodovi usidre u lukama.

– Niste dovoljno dugo u tim mjestima da bi ste ih zaista cijenili – rekao je on.

Bivši direktor istakao je da je često imao od tri do pet sati slobodnog vremena u svakoj luci, iako je mogao da se vrati u neke na kasnijim krstarenjima.

Neprijateljsko radno okruženje

Bivša konobarica u kompaniji “Karnival” rekla je da radno okruženje na njenom brodu nije bilo “zdravo”.

Jedna konobarica koja je bila na višoj poziciji od njene, stalno je vikala na nju govoreći joj nepristojne riječi. Nakon jednog incidenta, gost je pitao zašto je dozvolila svom šefu da se loše ponaša prema njoj.

– Nisam znala kako da odgovorim – rekla je bivša konobarica.

Dug radni dan

Bivši menadžer kompanije “Sibor” rekao je da su sati rada bili “naporni”.

– Nekih dana je izgledalo kao da radim za minimalnu platu zbog obima posla – rekao je on.

Umjesto da imaju pet radnih dana u nedelji, zaposleni u brodovima za krstarenje često rade sedam dana tokom trajanja ugovora, koji varira od dva do 11 mjeseci. Između četiri i osam mjeseci bila je najčešća dužina ugovora koju su naveli 31 sadašnji i bivši zaposleni na kruzerima, a koji su razgovarali sa Biznis insajderom.

Broj radnih sati u toku jednog dana je između osam i 20 sati, ali da se u prosjeku na poslu provede oko 12 sati.

Stalno viđate ista mjesta

Hostesa na brodu kompanije “Karnival” ispričala je da joj je rečeno da će često putovati, ali da tada nije shvatala da će stalno ići na iste lokacije.

To je jedna i od mana rada na kruzerima, jer se često mjesecima posjećuju iste luke, koje iako su egzotične i primamljive, zaposlenima postanu često dosadne.

Tretiraju vas kao broj, a ne kao osobu

Zaposleni u kompaniji “Rojal Karibijan” i izvođač radova koji je radio za “Norvejžan kruz lajn” izjavio je da se osjećaju kao da ih kompanije nisu cenile kao pojedince.

Zaposleni u “Rojal Karbijanu” rekao je da je razočaran osećajem da je “broj u korporaciji”, a ne “cijenjena osoba”.

– Industrija je jednostavno prevelika i raste isuviše brzo. Nema prostora za kompaniju da primijeti pojedince zbog toga što su dobri u svom poslu – kažu, piše Blic.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!