Hronika

“Princip”: SM bez tendera odobrio 2,3 miliona KM marketinškoj agenciji

Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu je na nezakonit način iz budžeta izdvojio 2,3 miliona KM i stavio ih na raspolaganje marketinškoj agenciji, angažovanoj na pripremama Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj, koja će biti održana od 7. do 9. maja u Sarajevu, piše portal “Princip”.

Iz izvora bliskih kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, portal “Princip” saznaje da je riječ o Agenciji “VIA media” koja je taj novac dobila zahvaljujući angažovanju i direktnom posredovanju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM Mirka Šarovića.

– Odluka Savjeta ministara o izdvajanju 2,3 miliona KM u suprotnosti je sa Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu i sa Zakonom o finansiranju institucija BiH kojim preraspodjela sredstava za plate i naknade nije dopuštena – naveo je izvor portala “Princip”.

Prema saznanjima ovog portala, agencija “VIA media” već radi pripreme za Skupštinu EBRD-a i dogovara posao sa domaćim medijima s kojima je prije tri dana i Šarović potpisao protokol o partnerstvu, odnosno njihovom praćenju, kao podršci predstojećem skupu.

– Među 16 medijskih partnera, odabranih po Šarovićevom ukusu, uglavom su mediji iz Federacije BiH, iz Republike Srpske samo BN televizija, Televizija K3 i Nezavisne novine. Nema ni RTRS-a, ni Novinske agencije SRNA, niti Glasa Srpske – piše portal “Princip”.

Ovaj izvor navodi da je Savjet ministara u tehničkom mandatu, što je vidljivo i u njegovoj odluci koja je u posjedu portala “Princip”, sa tih stavki odobrio milionski iznos i odmah ga prebacio na račun ministarstva na čijem je čelu Šarović koji će se na majskom zasjedanju u Sarajevu pojaviti i u ulozi guvernera BiH u EBRD.

Šarović je, kršeći Zakon o javnim nabavkama, odmah prebacio EBRD-u 2,3 miliona KM sa kojima će, kako to objašnjava “Principov” izvor, raspolagati Agencija “VIA media” koja “milionski vrijedan posao nije dobila na tenderu u ravnopravnoj tržišnoj utakmici”.

Prema navodima izvora portala “Princip”, sve što je urađeno u ovom slučaju očit je dokaz da je Savjet ministara u tehničkom mandatu preuzeo funkciju Parlamentarne skupštine BiH, jer izmjene budžeta koje je u konkretnom slučaju napravio može da odobri samo parlament.

Sagovornik ovog portala kaže da “u najmanju ruku” zvuči “apsurdno da u vrijeme kada se na ovakav način, bez tendera i javnih poziva, organizuje konferencija EBRD-a, u medije izlaze zvaničnici EU, prvenstveno šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark i pozivaju Savjet ministara, koji na njihove oči ne poštuje ni postojeći Zakon o javnim nabavkama BiH, da ubrza usvajanje izmjena i dopuna tog zakona.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH Nikola Špirić rekao je za portal “Princip” da je ovo samo jedan u nizu diletantskog i amaterskog pristupa ovog saziva Savjeta ministara koji i u tehničkom mandatu pravi štetu.

– Ne sporeći značaj održavanja Godišnje skupštine EBRD-a u BiH i dobre prilike za jačanje kontakata i privlačenje investicija, očekujem da se poštuju zakoni ove zemlje. Ova konferencija je dobrodošla, ali obaveza je Savjeta ministara da poštuje zakone i procedure. Od ovih ministara navikli smo na razne egzibicije, ali bar na odlasku mogli su nas iznenaditi poštovanjem zakona – rekao je Špirić.

(SRNA)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!