Politika

Savez Sindikata: Novinari u RS primaju niske i neredovne plate, mnogi godinama rade na crno

Novinari u Republici Srpskoj primaju veoma niske i neredovne plate, a mnogi godinama rade na crno bez izgleda da legalizuju radno-pravni status na osnovu čega je jasno da je meterijalni i ukupni društveni položaj ove kategorije zaposlenih izuzetno težak, ocijenili su u Savezu sindikata Republike Srpske.

Iz Saveza ističu da su uzroci ovakvog stanja višestruki, a jedan je što zaposleni u medijima Republike Srpske, osim malobrojnih izuzetaka, nisu sindikalno organizovani, pa njihova radna prava postaju lak plijen neodgovornih i bahatih poslodavaca.

– Ovo je prilika da još jednom pozovemo zaposlene u medijima Srpske da se organizuju jer iskustvo govori da niko osim njih samih uz punu podršku Saveza sindikata, neće zaštititi njihova dostignuta radnička i sindikalna prava – navodi se u čestitki Saveza i granskih sindikata novinarima i zaposlenima u medijima Srpske povodom 3. maja – Međunarodnog dana slobode medija.

U čestitki se navodi da će Savez i granski sindikati i dalje ostati otvoreni za saradnju sa svim medijima.

– Nema uspješnog ekonomskog i političkog razvoja nijedne države i njenih evropskih integracija bez pune slobode medija – porčili su iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Generalna skupština UN proglasila je 1993. godine 3. maj za Međunarodni dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnosti medija i podsjećajući vlade da je njihova dužnost da podrže slobodu izražavanja.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!