Društvo

Božović nakon oslobađanja optužbi za ratne zločine tužio BiH

SARAJEVO – Dragan Božović, koji je pravosnažno oslobođen krivice za ratni zločin u Rogatici, tužio je BiH i traži da mu se zbog povrede ugleda, časti i dostojanstva isplati 13.000 konvertibilnih maraka (KM).

Kako prenosi “BIRN”, advokat Zorana Čarkić je obrazložila da je tužba vrijedna 13.000 KM podnesena zbog bolova koje je Božović trpio usljed “nepravednog i neopravdanog” krivičnog postupka.

Među dokazima koji će se provesti, a koje je sudija Nada Papo prihvatila, su saslušanje Božovića, neuropsihijatrijsko vještačenje, kao i saslušanje jednog svjedoka.

“Božović će iznijeti vlastite osjećaje i trpljenja od lišenja slobode do prestanka mjera zabrane, te iznijeti svoje lično zapažanje, osjećaje kako su mjere uticale na njega kao i na porodicu, do okončanja krivičnog postupka”, navela je Čarkić.

Govoreći o vještačenju, Čarkić je kazala da će vještak, nakon pregleda, zaključiti da li je kod Božovića nastupila duševna bol, kojeg intenziteta i trajanja od hapšenja 17. oktobra 2013. do pravosnažnosti oslobađajuće presude 3. aprila 2017. godine.

Božovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Sud BiH je u aprilu 2017. pravosnažno oslobodio krivice za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice u septembru 1992. godine.

Pravobranitelj Nađa Hozić je rekla da ostaje kod odgovora na tužbu i da smatra da domaće zakonodavstvo nije propisalo pravni osnov za naknadu štete koja se predlaže tužbom.

Takođe je istakla da se protivi vještačenju na okolnosti koje nisu sa pravne struke i sugestivnog su opredjeljenja, a “što je sud nekritički dozvolio i prihvatio”.

Naredno ročište je zakazano za 2. oktobar, kada će se provesti predloženi dokazi, prenosi “Faktor.ba”.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!