Privreda

Stanove na dan izvući iz sive zone

BANJALUKA – Problem nelegalnog izdavanja smještaja i neplaćanja pune boravišne takse koči razvoj turizma u gradu, upozoravaju iz nadležnih institucija.

Grad je prošle godine raspolagao s 1.860 ležajeva, koji su već u proljeće bili popunjeni, a tačan broj takozvanih stanova na dan nije poznat, jer ih je svega 57 registrovano, iako su kazne za nelegalno iznajmljivanje izuzetno visoke.

Kampanja s ciljem dizanja svijesti o benifitima legalnog iznajmljivanja smještaja i suzbijanja sive ekonomije u oblasti turizma koju organizuje Turistička organizacija grada (TOBL) zajedno s odjeljenjima za turizam i inspekcijske poslove trajaće do 2. maja.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kaže da RS ima Zakon o boravišnoj taksi i Zakon o turizmu te da je vrijeme da ih počne i aktivno primjenjivati u vidu nadzora i kontrole.

“Imamo veliki problem s neplaćanjem boravišne takse, jer neki hoteli da bi bili održivi moraju imati popunjeno minimalno 70 odsto kapaciteta, a nama prilože da su popunili svega 18 odsto. Naplaćivanjem boravišne takse za tih više od 50 odsto prostora mi možemo iskoristiti za razvoj turizma, a ujedno bismo imali i bolji uvid u tačan broj gostiju”, istakao je Stanić za “Nezavisne”.

Naglašava da je situacija sa stanovima na dan još lošija te da je bolje platiti godišnji paušalni iznos po ležaju u iznosu od 30 KM nego kaznu 2.000 KM.

“Želimo podići svijest da je lakše legalno iznajmljivati. Mi nudimo i sigurnost izdavačima, jer ako registrovani izdavač ima problema može se obratiti Gradskoj upravi, TOBL i inspekciji”, rekao je Stanić.

Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove, rekao je da je u gradu registrovano 67 hotela, motela i hostela, te da su kazne za neplaćanje boravišne takse u ovakvim jedinicama od 4.000 do 6.000 KM.

“U gradu imamo registrovanih 1.300 zajednica etažnih vlasnika (ZEV), a samo 57 prijavljenih stanova na dan. Apelujemo na predsjednike ZEV-a i na sve građane da prijave nelegalno iznajmljivanje stanova jer je to u interesu svih”, rekao je Kecman.

Minja Šurlan, pomoćnica direktora za međunarodna pitanja TOBL, kazala je da je registracija stanova na dan logičan korak jer su benifiti, ali i kazne veliki.

“Registrovane izdavače predstavljamo na sajmovima u zemlji i regionu. Takođe, sve registrovane stanove na dan reklamiramo na našem sajtu, kao i u svim našim info-centrima, gdje turistima prvo nudimo te smještajne jedinice”, rekla je Šurlanova.

Dodala je da se registracija smještajnih jedinica može jednostavno obaviti na veb-stranici TOBL, te da za one koji nemaju pristup internetu u info-centru ove organizacije uvijek su na raspolaganju.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!