Banjaluka

Abas Arslanagić i Kolja Mićević predloženi za “Ključ grada”

BANJALUKA – Proslavljeni sportista Abas Arslanagić i poznati književnik i prevodilac Kolja Mićević predloženi su danas za dobitnike ovogodišnjeg “Ključa grada”, najvećeg priznanja povodom 22. aprila – Dana grada Banjaluka.

Ovaj prijedlog utvrđen je na današnjoj sjednici skupštinske Komisije za izbor i imenovanja, nagrade i priznanja, a o njihovom prijedlogu sutra će se izjasniti odbornici Skupštine grada.

Prema obrazloženju odluke, nagrada legendarnom rukometnom golmanu banjalučkog “Borca” i bivše Jugoslavije Abasu Arslanagiću biće uručena kao poseban vid priznanja za vrhunske rezultate u oblasti sporta i promociju Banjaluke, saopšteno je iz Gradske uprave.

Njegovi najveći sportski uspjesi su osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1972. godine u Minhenu i titula šampiona Evrope sa banjalučkim “Borcem” 1976. godine. Osim toga, u bogatoj kolekciji medalja ima dvije bronze sa svjetskih prvenstava, a za reprezentaciju Jugoslavije zabilježio je 125 nastupa.

“Vrhunski rezultati za vrijeme igračke, kasnije i trenerske karijere Abasa Arslanagića, imali su veliki značaj i za promociju Banjaluke, postavljajući je na kartu svijeta, ne samo kao grad rukometa”, navedeno je u obrazloženju prijedloga odluke o dodjeli nagrade.

“Ključ grada” Banjaluka sa poveljom “Počasni građanin grada Banjaluka”, kao poseban vid priznanja za doprinos razvoju kulture i izuzetna ostvarenja u oblasti književnosti i prevodilaštva, kao i promociji Banjaluke trebalo bi da dobije književnik Kolja Mićević.

“Baveći se aktivno pisanjem i prevođenjem već više od 50 godina, Mićević je stvorio književni opus zavidnih dimenzija, ne samo po broju objavljenih naslova, nego i po raznovrsnosti zastupljenih žanrova”, navedeno je u obrazloženju predložene odluke.

Mićević je preveo neke od najvećih italijanskih, španskih i američkih pjesnika, a dobitik je i “Kočićeve nagrade” za 2017. godinu.

Tradicionalno, “Ključ grada” biće uručen 22. aprila na svečanoj akademiji povodom Dana grada Banjaluke.

Lani su najveće gradsko priznanje dobili tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske, a sada predsjednik Srpske Željka Cvijanović, te Goran Talić, direktor Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!