Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

Bjesni bitka za Tripoli: Haftarove snage preuzele kontrolu nad vojnim kampom

TRIPOLI – Libijska nacionalna armija maršala Halife Haftara preuzela je kontrolu nad vojnim kampom Jarmuk južno od Tripolija.

To je saopštio za Sputnjik izvor u Generalnoj komandi LNA.

Snage maršala Haftara, koje su bile locirane na istoku zemlje, pokrenule su 4. aprila ofanzivu na Tripoli, gdje se nalazi međunarodno priznata Vlada. U nedjelju je Afrička komanda oružanih snaga SAD privremeno iz bezbjednosnih razloga premijestila svoj kontingent u Libiji.

Nakon svrgavanja i ubistva Muamera el Gadafija 2011. godine, u Libiji je počela politička kriza. Trenutno je u zemlji dvovlašće. Parlament koji je izabrao narod vlada na istoku, a na zapadu, u glavnom gradu Tripoliju, nalazi se Vlada nacionalnog jedinstva na čelu se Fajezom Saradžom, koja je formirana uz podršku Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Vlasti istočnog dijela zemlje rade nezavisno od Tripolija i sarađuju sa Libijskom nacionalnom armijom koja vodi dugotrajan rat sa militantima. Ujedinjene nacije predlažu da se na proljeće 2019. godine u Libiji održe opšti izbori, čiji bi rezultati trebalo da dovedu do formiranja legitimnih i opštepriznatih organa vlasti.

(Sputnik/Novosti.rs)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button