Privreda

Vaga odgodila odvoz oduzetih vozila na otpad

SARAJEVO – Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH poništila je tender za uništavanje oduzetih vozila u regionalnim centrima u Banjaluci i Tuzli, jer firme nisu raspolagale odgovarajućom vagom neophodnom za ovaj posao, saznaju “Nezavisne”.

Kako je “Nezavisnim” potvrđeno u UIO BiH, oglas je poništen jer ponuđači nisu ispunili uslove tražene tenderskom dokumentacijom.

“Za ove regionalne centre oglas će biti ponovljen”, rekli su u UIO, dodajući da je u toku izrada ugovora koji se odnose na regionalne centre Sarajevo i Mostar te da će to biti pilot projekat jer su u ta dva centra nalazi manji broj vozila.

“Nakon što vidimo kako će cijeli proces teći, biće ponovo raspisan oglas za druga dva regionalna centra Banjaluku i Tuzlu”, rekli su nam u UIO.

Dodali su da su se na tender za uništavanje više od hiljadu vozila u Banjaluci i Tuzli prijavile tri firme – “D-Group” iz Banjaluke, koja je ponudila cijenu od 0,15 KM, kao i firma “Tola Company” iz Zenice, dok je firma CIBOS iz Ilijaša dostavila ponudu od 0,10 KM po kilogramu.

Iz UIO BiH navode da su za preostala dva lota koja se odnose na uništavanje vozila u Mostaru i Sarajevu izabrali firmu “MZ Company”, koja je ponudila cijenu od 0,26 KM po kilogramu. Zanimljivo je da je ova ponuda firme “MZ Company” bila najskuplja od ukupno pet pristiglih ponuda, ali je jedina ispunjavala sve uslove tendera.

“U Regionalnom centru Sarajevu nalaze se 472 vozila koja bi trebalo da budu uništena, a u Regionalnom centru Mostar 460. Postupak uništenja će početi čim prođu žalbeni rokovi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, rekao je za “Nezavisne” Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Podsjećanja radi, problem vozila koja su oduzeta, a koja se nalaze po skladištima širom BiH, UIO je djelimično naslijedila još od carinskih uprava entiteta, između ostalih tu su i ona koja je MUP Republike Srpske oduzeo u akciji “Falsifikat” još 2014. godine. Tada je oduzeto nekoliko stotina auta, koja i danas propadaju po skladištima, čiji zakup Uprava godišnje plaća gotovo 90.000 KM.

Kako su pojasnili u UIO, osnovni razlog za njihovo uništavanje je taj što ne ispunjavaju uslove za prodaju i što su bila starija od sedam godina, tako da nisu mogla biti uvezena u BiH, kako je bilo predviđeno u to vrijeme. Nakon toga na snagu su stupili zakonski propisi po kojima je bilo obavezno da vozila moraju proći homologaciju, što ona naravno nisu ispunjavala. Među vozilima koja su oduzeta ima i onih koja su stara gotovo 30 godina, a svi raniji pokušaji da se kroz humanitarne akcije dodijele raznim udruženjima i institucijama koje imaju potrebu za vozilima su propali.

UIO BiH godinama je tražio rješenje za ovaj problem, ali kako su tada isticali, za to nije bilo sluha u Savjetu ministara BiH, koji je bio jedini nadležan da donese takvu odluku, a jedan od problema bio je i taj što sudovi u BiH u redovnim postupcima nisu u svojim presudama navodili šta da se radi s tim vozilima za koja je sudskim putem utvrđeno da su neregularna.

  • 0,15 KM “D-Group” Banjaluka
  • 0,15 KM “Tola Company” Zenica
  •  0,10 KM CIBOS Ilijaš

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!