Banjaluka

Javni prevoz treba da bude pristupačan svima

BANJALUKA – Osobe s invaliditetom rijetko koriste javni prevoz, jer iako brojni autobusi imaju neophodne rampe, problem predstavlja nedostatak svijesti kod vozača i nedostatak navike kod ovih osoba da se mogu kretati i ovom vrstom prevoza.

Rečeno je ovo danas tokom centralne akcije u sklopu kampanje “Hoću da se vozim autobusom”, jedne od aktivnosti u okviru projekta “Banjaluka – inkluzivna zajednica”, kojeg realizuje HO “Partner”, s ciljem da se omogući potpuno ravnopravno i punopravno kretanje osoba s invaliditetom u gradu  korištenjem javnog prevoza.

Loading...

Olivera Mastikosa, koordinator projekta “Banjaluka – inkluzivna zajednica” u Humanitarnoj organizaciji “Partner”, rekla je da je cilj ove kampanje da se javni prevoz učini pristupačnim za sve građane.

“Veliki broj autobusa u gradu je pristupačan i mogu ih koristiti osobe s invaliditetom. Nažalost, mi nismo stekli naviku da koristimo autobus”, rekla je Mastikosova.

Istakla je da kroz ovu kampanju žele da obuče vozače autobusa kako da pomognu osobi s invaliditetom da pristupi vozilu, a sa druge strane da se podigne svijest i osoba s invaliditetom da koriste javni prevoz.

Milica Gajić, koja se kreće pomoću hodalice, kaže da su, dok se koristila invalidskim kolicima, autobusi nerijetko samo prolazili pored nje.

“Uglavnom me voze majka ili prijatelji autom ili se vozim taksijem. Problem predstavlja i što u cijelom gradu postoji samo jedan takozvani in-taksi za osobe s invaliditetom”, rekla je Gajićeva.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazao je da treba podići svijest o ovom problemu.

“Moramo da podignemo svijest vozača da primijete osobe s invaliditetom, da mogu da im pomognu i da im omoguće pristup autobusima”, kazao je Stanić.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!