Kultura

Nele Karajlić: Mislim da je žiri pogriješio, ali ne bih se miješao

Primajući nagradu “Momo Kapor” Nenad Janković, poznatiji kao Dr Nele Karajlić, kazao je u svom stilu da je ubijeđen da je ne zaslužuje.

“Mislim da nisam zaslužio tu nagradu, žiri je pogriješio, ali ja im se ne bih miješao u posao”, rekao je Karajlić, kojem je nagrada Zadužbine Momo Kapor dodijeljena za roman “Solunska 28” u izdanju “Lagune”.

Loading...

On je dodao da je “ono dokle je on stigao daleko od onoga dokle je stigao Momo Kapor”, kojeg je nazvao jednim od najvećih majstora srpskog jezika.

Karajlić je rekao da je za njega najveća nagrada kad mu ljudi na ulici prilaze kako bi mu prenijeli da su odrasli uz njegove pjesme.

“Jedini ozbiljan kritičar u umjenosti je vrijeme. Prije svega morate da imate osnovni aksiom umjetnosti, a to je da je umjetnik onaj koji treba da probudi osjećanje svojim dijelom u onom ko ga gleda, sluša ili nešto treće, a pod broj dva je da ste vi svojim djelom uzbudili sami sebe. Umjetnost je ”kako”, a ne samo ”šta””, rekao je Karajlić gostujući na Prvoj televiziji.

Supruga i osnivač zadužbine Mome Kapora Ljiljana Kapor rekla je da je “svestranost Neleta nevjerovatna” ističući da je umjetnicima neprijatno kad ih hvale.

“Momo je govorio da se oseća užasno kad ga hvale, a kad ga napadaju kao riba u vodi”, rekla je Kapor.

Nagrada “Momo Kapor” za književnost koju dodjeljuje istoimena Zadužbina uručena je juče Nenadu Jankoviću, poznatijem kao Dr Nele Karajlić, za roman “Solunska 28” u izdanju “Lagune” na svečanosti u Skupštini grada Beograda.

Priznanje koje se sastoji od od srebrne plakete i iznosa od 200.000 dinara, Karajliću je uručio akademnik Matija Bećković.

Odluku o dodjeli priznanja donio je jednoglasno žiri koji su činili pisac Muharem Bazdulj, glavna i odgovorna urednica “Odbrane” Dragana Marković i pisac Vule Žurić.

Nagrada “Momo Kapor” dodjeljuje se svake godine naizmjenično za književnost i likovnu umjetnost, sa ciljem da se očuva sjećanje na poznatog slikara i pisca kao i pomaže razvoj umjetnosti.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!