Magazin

Trendovi: Mačkastim okvirima niko neće odoljeti

Ništa ne može promijeniti vašu odjevnu kombinaciju kao sunčane naočare, a posljednjih sezona od modnog dodatka postale su sastavni i neizostavni dio svake odjevne kombinacije.

U 2018. dominirale su naočare u stilu devedesetih, od mačkastih okvira do mikropravougaonih okvira, ali kako se godina bližila kraju, pojavili su se i neki novi trendovi koje ćemo rado nositi i tokom ove godine.

Ako je suditi po revijama koje smo vidjeli za proljeće, mačkasti okviri i dalje će biti vodeći trend, ali s druge strane nosićemo i oversized okvire u stilu sedamdesetih. A ako je suditi po “Chanelovoj” reviji, veliki povratak doživjeće i naočare sa prozirnim staklima, a popularna će biti i stakla u bojama, s naglaskom na crvenu.

Kada je u pitanju izbor okvira, treba težiti obliku suprotnom od oblika lica. Ako imate okruglo lice, pristaju vam naočare svih oblika samo ne okrugle, a uskom licu odgovaraju baš takve. Ukoliko je vaše lice ovalno, pristaju vam svi oblici.

Zaštita najvažnija

Najvažnije je da ne kupite plastične, već one naočare sa kvalitetnim staklom. Optičari poručuju: naočare ne služe samo za ukras, već treba da štite od štetnih sunčevih zraka i ostalih uticaja.

“Svi treba da nose naočare ako se izlažu suncu, čak i mala djeca, ali njih roditelji treba dodatno da zaštite. Dugotrajno ako ne nosite zaštitu od UV zraka, to može dovesti do izazivanja katarakte, promjene na rožnjači, sočivu”, tvrde oftamolozi.

Da biste imali optimalnu zaštitu, izaberite stakla koja blokiraju najmanje 99 odsto UV zraka. Svjetlijim očima potrebna su tamnija stakla. Boje koje dobro štite su siva, sivoplava, smeđa i zelena.

Stakla ne treba da dodiruju obraze, a obratite pažnju i na težinu samih naočara. Masivni okviri postaće teški poslije dužeg nošenja, a pritisak ćete najviše osjećati na ušima. Iako je dugo vladala zabluda da ako imate dioptriju ne možete da nosite naočare za sunce, moderna tehnologija omogućila je upravo to. Dioptrijska stakla mogu biti istovremeno i sunčana.

Četvrtasto lice

Osobama koje imaju naglašenu vilicu, pa njihovo lice djeluje četvrtasto, najbolje će pristajati mačkasti oblik naočara ili naočare koje imaju naglašenu gornju ivicu.

Ovalno lice

Veoma je bitno da okulari ne dodiruju obraze i da se drške naočara ne usijecaju u sljepoočnice. Osobama s ovalnim licem najviše odgovaraju četvrtaste naočare, nikako okrugle.

Usko lice

Osobama s uskim licem odgovara većina okvira, ali se ipak preporučuju četvrtaste ili mačkaste. Bitno je da okvir ne bude širi od lica.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!