Politika

Vučić: Hram u Mostaru važan za Srbe, ali i Bošnjake i Hrvate

MOSTAR – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon obilaska Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru da je taj hram važan za cio srpski narod, ali značajan i za Bošnjake i Hrvate jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i da se poštujemo međusobno.

Vučić je novinarima rekao da je crkva u Mostaru jedna od najvećih i najznačajnijih svetinja u bivšoj Jugoslaviji, koja je na užasan način uništena 1992. godine, kada je srušena i spaljena.

“Ponosan sam na to što su Srbija i RS dale puni doprinos za obnovu ovog hrama. Hvala na ukazanoj časti da Srbija koliko može pomogne”, rekao je predsjednik Srbije.

Istakao je da je hram važan za Srbe u Mostaru, njih 4.000-5.000 koji danas žive u tom gradu, za cijelu istočnu Hercegovinu i cio srpski narod, ali i značajan i za Bošnjake i Hrvate jer govori o tome da možemo da živimo zajedno i da poštujemo jedni druge.

Istakao je da je Srbija izdvojila značajna sredstva za obnovu hrama i da će svoje obaveze da ispuni.

“Nadam se da ćemo pre kraja 2020. moći da prisustvujemo otvaranju ovog veličanstvenog hrama, gde će osim oslikvanja, svi radovi biti završeno. To je divna vest za sve Srbe gde god da žive”, rekao je Vučić.

Podsjetio je da je Saborna crkva Svete Trojice sagrađena 1873. godine i bila je najveći srpski pravoslavni hram, do izgradnje Hrama Svetog Save.

Vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije zahvalio je na pomoći Srbiji i RS, jer bez te pomoći, kako je rekao, hram ne bi bio, sada već, skoro završen.

“Imamo čvrsta uvjerenja da će hram 2020. biti potpuno završen”, rekao je vladika.

“Nama ostaje da, osim što volimo boga, volimo sve ljude, svoje po veri, ali i sve druge. Sve nacionalnosti, sve pripadnike ostalih vera. Time ćemo najbolje posvedočiti da smo pravi hrišćani”, rekao je Vučić.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!