Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Banjaluka

Banja Luka u „plusu“ od 4,35 miliona KM, sav novac ide u nove javne radove

Odbornici Skupštine Grada usvojili su na današnjoj sjednici Nacrt rebalansa gradskog budžeta u iznosu od 144,3 miliona KM, što je uvećanje za 10,5 miliona KM u odnosu na početni budžet za tekuću godinu.

-To je rezultat domaćinskog poslovanja u prošloj i ovoj godini, tako da imamo na raspolaganju određeni suficit ili druge finansijske radnje kojima smo obezbijedili dodatna sredstva u budžetu – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić naglašavajući da u rebalansu nije predviđeno dodatno kreditno zaduženje.

Ukupan iznos suficita iz prošle godine za raspodjelu je 4,35 miliona KM, a prema Radojičićevim riječima – raspoloživ novi iznos sredstava primarno se usmjerava u različite projekte.

-Ono što planiramo do prijedloga rebalansa završiti, jeste da potpuno zatvorimo finansijsku konstrukciju za novi most u Srpskim toplicama, te nastavak rekonstrukcije gradske urbane zone i više sistema vodosnabdijevanja uključujući nastavak na tri kraka Crnog vrela i završetak Česme tri i četiri. Tu su i manji vodovodi u Mišinom hanu i Zelenom viru, kao i kanalizacija u Vrbanji – naveo je Radojičić.

Pored toga, kako je istakao, predviđena je rekonstrukcija više društvenih domova, za šta je planirano 350.000 KM, zatim završetak objekta novog doma u Krminama, objekta MZ i policijske stanice na Laušu i iduće godine višenamjenskog objekta na Petrićevcu.

-Planirana je obnova desetak osnovnih škola, za šta imamo dijelom obezbijeđena sredstva budžetom i dijelom je planiran transfer sa viših nivoa vlasti – istakao je Radojičić.

Nacrt rebalansa budžeta je upućen u javnu raspravu, koja će trajati od 11. do 15. aprila  i tokom koje će svi zainteresovani imati priliku da iskažu svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na taj dokument.

Kako je najavio Radojičić, uskoro će uslijediti i refinansiranje oko 60.2 miliona KM preostalog komercijalnog duga, za šta su „zeleno svjetlo“ danas dali i odbornici.

-U međuvremenu, tržište novca je išlo u korist eventualnih korisnika u smislu da novca ima mnogo i da kamatne stope padaju. Zato naša ponuda ide da dobijemo neutralan ili pozitivan efekat u smislu uštede novca i rata otplate. Prijedlog sa kojim ide javni poziv jeste kamatna stopa od 2,9 ili niža što bi bilo odlično ako bi uspjeli dobiti, u odnosu na prethodni aranžman koji je bio na 4,4 odsto – pojasnio je Radojičić.

Komentarišući danas usvojene dopune odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području Banje Luke, kojim se daje mogućnost rada trgovačkim centrima nedjeljom do 22 časa, kazao je da Banja Luka dobila najveći regionalni šoping mol i ako hoćemo da budemo konkurentni sa centrima u regionu, onda je to radno vrijeme isto kao kod njih.

-Banja Luka se ustvari nalazi na klackalici između svog konceptualnog budućeg razvoja. Da li smo jedna industrijska varoš iz osamdesetih godina ili smo ono što je i zvanično novi status ovog grada – glavni grad Republike Srpske i regionalni centar. A glavni grad sa sobom nosi i drugačiji život i ritam, drugačije cijene, nosi i buku i događaje i drugačije radno vrijeme – rekao je Radojičić.

Ono što se svjesno ili nesvjesno brka kod ove odluke, kako je istakao – jeste da se odlukom o radnom vremenu tržnog centra ne reguliše radno vrijeme radnika.

-Radno vrijeme radnika je propisano Zakonom o radu i granskim kolektivnim sindikalnim ugovorom. Prema tome, ako fabrika radi 16 sati to ne znači da i radnik toliko radi, nego on radi osam sati. Ako radi duže od toga, onda je to pitanje sindikata, inspekcije i poslodavca da li krši druge zakone i nije pitanje radnog vremena – pojasnio je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić rekao da je bitno da će kompletna razrada rebalansa budžeta biti u samim programima komunalne potrošnje i programima za saobraćaj, gdje će se , kako je rekao najviše ulagati.

Osvrćući se na datu mogućnost trgovačkim centrima da rade nedjeljom do 22 časa, kazao je da nije u nadležnosti Grada da utvrđuje radno vrijeme radnika , ističući da je to stvar Zakona o radu koji je jasno propisao 40 sati sedmično i to je stvar sindikata, poslodavca i inspekcije koja to treba  da kontroliše.

-Grad samo daje mogućnost da objekat može da radi – rekao je Talić i dodao da će lično tražiti da inspekcija mora vršiti nadzor da se ni jednog trenutka ne krši prava radnika i da ni jednog trenutka ne budu zloupotrebljena prava radnika i Zakona o radu.

Odbornici su na današnjoj sjednici donijeli odluku i o komunalnim taksama prema kojoj će veliki broj organizacija civilnog društva, kao i brojna preduzeća biti u povoljnijem položaju. Između ostalog, ovom odlukom smanjene su komunalne takse za privrednike, pa tako, recimo, za auto-škole taksa je snižena sa 260 KM na 150 KM, a kada je u pitanju nevladin sektor, praktično za sva udruženja takse su snižene u rasponu od 40 do 150 maraka.

Prema ovoj odluci, udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom, udruženja koja u partnerstvu sa gradom i uz podršku Centra za socijalni rad pružaju socijalne usluge svojim korisnicima te neprofitna udruženja humanitarnog karaktera, plaćaće komunalnu taksu 40 KM, umjesto dosadašnjih 360 KM. Snižena je i taksa za kulturno-umjetnička društva, sa 360 na 60 KM.

Danas je usvojena i odluka o javnim parkiralištima i garažama na teritoriji grada kojom je predviđeno da, osim gradskih službi, uslugu javnih parkinga mogu organizovati i privatne kompanije.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o izmjenama odluke o isporuci toplotne energije, kojom se uvode jasne i precizne procedure u slučaju isključenja sa sistema daljinskog grijanja, ako i odluka o zaključivanju sporazuma između Banje Luke i Kumanova.

Parlament je usvojio i izvještaj o realizaciji Programa rada Skupštine u prošloj godini, kao i izveštaji o radu za prošlu i programi rada za ovu godinu: Gradske razvojne agencije, Centra za socijalni rad i Fondacije Inovacioni centar Banja Luka. Plan utroška sredstava zza tehničko opremanje Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Grada Banja Luka u 2019. godini takođe je podržan na ovom 31. zasjedanju, kao i više tačaka iz oblasti prostornog planiranja.

U prošloj godini 30 miliona ulaganja u kapitalne projekte

Odbornici su danas usvojili i izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave u 2018. godini. Tokom prezentacije urađenog, gradonačelnik Radojičić je istakao da je u prošloj godini bilo preko 30 miliona maraka investicija u kapitalne projekte.

-Banja Luka je prošle godine dobila i strateške dokumente, i to strategiju razvoja grada i, po prvi put, strategiju razvoja kulture. Poslije 30 godina je spojen Istočni tranzit, poslije četiri decenije uradili smo prvu sportsku dvoranu, a nakon deset godina završenaa je fabriku vode Crno vrelo. Gradi se novi most na lokaciji Zelenog, urađene su glavna saobraćajnica kroz Česmu i put za Priječane, četiri nove kružne raskrsnice i brojne druge saobraćajnice – rekao je Radojičić.

On je naglasio i da je iza nas prva grijna sezona Eko toplane, u koju Grad nije morao da uloži nijednu dodatnu marku. Uveden je cjelodnevni režim grijanja, a prema riječima gradonačelnika – redovno mjerenje kvaliteta vazduha pokazalo je da su u odnosu na raniji period, kada se Banja Luka grijala na mazut – drastično smanjene emisije štetnih čestica.

Značajna su bila i ulaganja u poboljšanje poslovnog ambijenta, a od početka godine u funkciji je i jednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola.

Nisu izostala ni ulaganja u manje vodovodne sisteme, i to rađeno je na ukupno njih 19, dvadesetak škola je obnovljeno, za najmlađe, uz nova mjesta za igru, obezbijeđen je smještaj u dva nova vrtića. Za rekreativce urađene su tri staze i dvije nove teretane u prirodi.

Svi zahtjevi za sufinansiranje vantjelesne oplodnje su odobreni. Stipendirano je 1.512 učenika i studenata. Podržani su i brojni projekti iz kulture, turizma, sporta i uopšte civilnog sektora.

Za sve urađeno, u Banju Luku su prošle godine stigla i značajna priznanja, od kojih izdvajamo: Svjetsku bronzanu nagradu za inovativan projekat nove gradske toplane, nagradu za najbržu urbanu transformaciju u saobraćaju tokom jedne godine, nagradu Ujedinjenih nacija za projekat zdravog starenja posvećen ljudima treće životne dobi, nagradu na Salonu urbanizma Srbije za projekat arboretuma, a ponijeli smo i titulu Evropski grad sporta za 2018. godinu. Banja Luka je prošle godine ušla i u finale takmičenja za titulu Evropska prestonice kulture 2024. što je takođe značajan uspjeh.

Aprilske nagrade

Gradski parlament donio je danas  odluke o dodjeli nagrada i priznanja povodom 22. aprila – Dana grada, prema kojoj će proslavljeni sportista Abas Arslanagić i poznati književnik i prevodilac Kolja Mićević dobiti ovogodišnje najveće gradsko priznanje – Ključ grada sa „Poveljom počasni građanin grada Banja Luka“.

„Zlatni grb Grada“ dobiće generalni direktor kompanije M:tel Marko Lopičić za postignute vrhunske rezultate i uspjehe u oblasti privrede, iskazanu humanost i doprinos razvoju grada; generalni konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić za izuzetan doprinos u razvoju grada; direkotor kompnaije „Tropik“ Bojan Risović za vrhunske rezultate i uspjehe u oblasti privrede i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ranko Škrbić za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i nauke.

Dobitnici ovogodišnje plakete Grada, prema danas usvojenim odlukama, su: Biserka Kolevska za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i doprinos u razvoju pozorišne umjetnosti; Kolo srpskih sestara za izuzetno humana djela; Humanitarna organizacija Lučijano Lama sa Sicilije kao vid priznanja za izuzetno humana djela i rad na razvijanju kulture dijaloga; Boris Vrhovac za izuzetno humana djela; Javna ustanova Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ za izuzetna ostvarenja u oblasti obrazovanja i vaspitanja i za izuzetno humana djela; primarijus dr Milutin Vučkovac kao poseban vid priznanja za izuzetna ostvarenja u oblasti medicine, posebno u oblasti doprinosa natalitetnoj politici grada; Dunja Simić za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i umjetnosti; Zoran Pejašinović za izuzetna ostvarenja u obrazovanju i postignuća u razvoju kulture i očuvanju kulturnog nasljeđa i zavičajne istorije.

„Nagrada Grada Banja Luka mladima“, koja je i novčana u iznosu od 1.500 KM, dobiće Radovan Ivanović za izuzetan doprinos u oblasti kulture i umjetnosti i promociji muzičke kulture i Nemanja Pakić za izuzetan doprinos u oblasti nauke i obrazovanja. Tradicionalno, aprilske nagrade biće uručene na sam Dan grada 22. aprila, na svečanoj akademiji.

Skupština je završila sa radom nešto prije 19 časova.

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button