Privreda

“Debelo” platiti ili ukinuti rad nedjeljom

BANJALUKA – Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, kao što je i najavio, počeo je s akcijom koja ima za cilj da nedjelja bude neradi dan, a ukoliko to ne uspiju, tražiće izmjene zakona i drastično povećanje naknada za rad nedjeljom.

“Rad u dane praznika plaća se sa dodatnih 40 odsto, a mi smatramo da bi taj postotak trebalo da bude najmanje 140 odsto”, rekao je, između ostalog, Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti RS.

Loading...

On kaže da je oko 40.000 radnika zaposleno u oblasti trgovine, od čega je 70 odsto žena koje ne mogu imati normalan porodični život s obzirom na to da rade nedjelju i u teškim uslovima.

“Mogu li radnice imati normalan porodični život nedjeljom u ovakvim uslovima, možemo li imati normalne i zdrave porodice? Ne možemo”, rekao je Savanović, naglašavajući da bi majke nedjeljom da budu uz svoju djecu, da odspavaju, da odu u crkvu itd.

Kako je naglasio, za ukidanje rada nedjeljom boriće se svim dozvoljenim sredstvima, a podršku će tražiti i od banjalučkog vladike Jefrema, ali i ostalih predstavnika Srpske pravoslavne crkve.

U Sindikatu kažu da će već danas uputiti dopise resornim ministarstvima, Inspektoratu Republike Srpske, kao i Savezu opština i gradova Republike Srpske i tražiti da praznici definisani Zakonom o praznicima Republike Srpske budu neradni.

Takođe, tražiće i izmjene Zakon o radu i kolektivnih ugovora u cilju povećanja naknada za rad vikendom, ali i ograničavanje rada nedjeljom na samo jednu mjesečno.

“Veliki broj radnika u malim trgovinama nije prijavljen, dio plate dobijaju na ruke”, rekao je Savanović, podsjećajući da je prosječna plata radnika u trgovini 680 KM, ili svega 36 odsto od potrošačke korpe.

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske kažu za “Nezavisne” da su protiv bilo kakvih zabrana rada, te da treba stvarati uslove da radnici dobijaju veće plate i imaju bolje uslove rada.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, rekao je da Savez sindikata Republike Srpske već duži niz godina zagovara regulativu koja će destimulisati rad u Republici Srpskoj.

“To je destruktivno ponašanje kada su u pitanju radnici, rad uopšte, a i životni standard građana. Bore se za nerad i mi već dugo godina ne prepoznajemo njihove politike. Mi zagovaramo smanjenje oporezivanja rada, povećanje plata i bolji životni standard naših radnika. Tu ne vidimo Savez sindikata”, rekao je Aćić.

On kaže da nikome ne treba zabranjivati rad kada postoji interes da se radi, te da važeća regulativa omogućava da se radnici vikendima i praznicima plaćaju više i stimulišu.

Odbornici Skupštine grada Banjaluka počeli su danas s raspravom o Prijedlogu odluke o dopuni Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost.

Neposredno pred ovu raspravu, Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS, održao je pres-konferenciji i najavio inicijativu da nedjelja bude neradna za sve građane.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je izmjenom Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima regulisano radno vrijeme objekta, tačnije da bi tržni centri mogli da rade i nedjeljom do 22 časa, te da se Skupština grada ne bavi radnicima s obzirom na to da je radno vrijeme definisano Zakonom o radu.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, istakao je da se ova odluka ne odnosi na radno vrijeme radnika te da će se on lično zalagati da inspekcija vrši kontrole.

Mirna Savić-Banjac, iz Kluba odbornika SzP, kazala je da ovu odluku ne podržava, jer ako se uvede ovo radno vrijeme, onda će radnici za isti novac, bez naknada, raditi i nedjeljom.

B.K.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!