Nauka i tehnologija

Alpi će do 2100. godine ostati bez leda 

Studija predstavljena na sastanku Evropske geonaučne unije u Beču predividjela je da će do kraja vijeka globalno zagrijavanje otopiti većinu leda koji oblikuje izgled i ekosistem današnjih Alpa, a to predviđaju švajcarski naučnici.

Loading...

Čak i ako svijet uspije da postigne zadati cilj globalnog zagrijavanja na manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo, dvije trećine ledenika u evropskom planinskom lancu nestaće do 2100. godine, tvrde naučnici ETH-a u

“Alpi će uglavnom biti bez leda do 2100. godine i samo će izolovane ‘krpice’ leda ostati na vrhovima”, rekao je koautor studije Matijas Hus.

Naučnici smatraju da će već 2050. godine neće biti polovine leda na alpskim vrhovima, a u drugoj polovini vijeka rast temperatura biće mnogo izraženiji.

Problem je što će smanjenje lednika na Alpima poremetiti ekosisteme i uticati na privredu tog područja jer oni privlače turiste.

Međutim, iz njih se vodom snabdevaju biljni i životinjski svet, ali i poljoprivreda i hidroelektrane.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!