Privreda

Hrvatska dobila još jedan zaštićeni proizvod – pašku so

ZAGREB – “Paška so” novi je proizvod iz Hrvatske upisan u registar zaštićenih oznaka autentičnosti i zaštićenih oznaka geografskog porijekla, objavila je danas Evropska komisija, a prenosi hrvatski tportal.

Zaštita naziva “Paška so” obuhvata dva proizvoda – sitnu morsku so i “solni cvijet”.

Loading...

“Paška so” je sitna nemljevena morska so dobijena iz morske vode Paškog zaliva kontinuiranim ulivanjem u sistem bazena za isparavanje, sve do kristalizacije u Solani Pag na istoimenom ostrvu, a “solni cvijet” je proizvod koji nastaje u početnoj fazi proizvodnje sitne morske soli i ima blago slatkasti ukus.

Solana Pag smještena je na izolovanom terenu udaljenom od teške industrije ili poljoprivredne djelatnosti, a morska voda u Paškom zalivu ima vrlo niske vrijednosti teških metala, znatno niže od prosječnih vrijednosti za Sredozemno more.

Hrvatska ima 22 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv zaštićen kao zaštićena oznaka autentičnosti ili zaštićena oznaka geografskog porijekla na nivou EU.

Izvor

Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!