Kultura

Otkriven katalog knjiga star 500 godina

ŠPANIJA – Katalog knjiga “Libro de las Epitomes”, star 500 godina, koji otkriva knjige koje su već davno nestale, i pronađen je u Kopenhagenu, gdje je ležao 350 godina, objavio je New York Times.

List podsjeća da je katalog pripadao je Ernandu Kolonu, vanbračnom sinu Kristofera Kolumba, koji je namjeravao da ima najveću biblioteku na svijetu.

Loading...

To je džinovska knjiga debela više od 30 centimetara, sa više od 2.000 strana.

Kolonova biblioteka, koja je imala 15.000 manuskripata, nije sačuvana u cjelini, već samo jedna četvrtina od knjiga koje su navedene u katalogu i čuvaju se u Katedrali u Sevilji, gdke se nalaze od 1552. godine.

U katalogu nisu samo naslovi knjiga već i njihov kratak sadržaj.

“Značaj žvog kataloga nije samo u tome da se sada zna koje su knjige bilo popularne u 16. vijeku. već zahvaljujući rezimeima svih knjiga u ovoj biblioteci poznat je i njihov sadržaj”, izjavio je profesor sa Kembridža Edvard Vilson Li.

Vilson LI je nedavno napisao biografiju Ernana Kolona, koji je sakupio knjige zajedno sa svojim ocem putujući širom svijeta. Prema rječima Vilsona Lija, za ovaj katalog se znalo da je postojao, ali se vjerovalo da je zauvijek izgubljen, što se smatralo za veliki gubitak.

Manuskript je pronađen u kolekciji starih knjiga Arnija Magnusona, poznatog islandskog naučnika rođenog 1663, koji je poklonio sve svoje knjige Univerzitetu Kopenhagena 1730.

Najviše od 3.000 knjiga koje su činile Magnusonovu biblioteku knjige su na islandskom i danskom i drugim skandinavskim jezicima, a samo je 20 knjiga na španskom jeziku.

Pošto je sakupio ove knjiga, Kolon je okupio tim pisaca da ih pročitaju i napišu kratke rezime o svakoj. Oni su dugački od samo nekoliko rečenica do 30 strana, kada je riječi o djelima Platona i drugih antičkih filozofa.

Pošto je Kolon sakupljao sve što je bilo napisano, u biblioteci je bilo, pored naucncih i filozofskih studija, i raznih almanaha i pamfleta.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!