Društvo

Srednjoškolci u Foči naslikali dva murala s porukama mira

FOČA – Učenici Srednjoškolskog centra iz Foče naslikali su danas dva murala sa porukama mira, jedan na ulazu u opštinu, a drugi kod Akva parka “Ušće” u okviru aktivnosti iz projekta “Putujuće škole mira”.

Predsjednik Savjeta učenika Nenad Lučić rekao je da su, slikajuće srce uz poznati antiratni slogan (Make peace, not war), učenici poslali poruke mira, želeći da ukažu da su mir i tolerancija vrijednosti koje su neophodne za opstanak društva.

Loading...

“Ovo mjesto smo odabrali zato što se nalazi na ulazu u Foču, na raskrsnici za Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, a još jedan mural uradićemo i kod Akva parka `Ušće`. Sarađujemo sa školama iz Podrinja i mogu reći da se ne razlikuju mnogo mišljenja učenika iz Foče i Goražda i drugih sredina sa kojima radimo ove aktivnosti”, naveo je Lučić.

Učenica trećeg razreda gimnazije Tijana Ćalasan, član školske likovne sekcije, istakla je da su članovi ove sekcije rado pristali da oslikaju murale.

U saradnji sa Helsinškim odborom za ljudska prava, fočanski srednjoškolci učestvuju u projektu “Putujuće škole mira” zajedno sa učenicima iz Goražda, Višegrada i Janje.

Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora ističe da su učenici najspremniji da govore o miru i da šire poruke tolerancije.

“Nisu učenici ti koji ne žele da razgovaraju o miru i rade na trajnoj izgradnji mira, nego nažalost neki koji se nalaze na višim funkcijama u ovoj državi. Kao organizacija koja radi sa mladima možemo reći da su oni koji će u budućnosti biti društveni zagovarači mira i pozitivnih promjena”, rekla je Ćuskićeva.

Uz slikanje murala, srednjoškolci su održali i predavanje o mirovnom aktivizmu učenicima Osnovne škole Sveti Sava.

Projekat “Putujuće škole mira” realizuje se uz fiasnsijsku podršku ambasade Njemačke u BiH.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!