Nauka i tehnologija

Google “kafa iz vazduha” na vašem pragu za samo par minuta

Australijska firma Wing, dio Googlove podružnice kompanije Alphabet, pokrenula je u predgrađu prestonice te zemlje Kanbere uslugu dostave kafe dronovima.

Usluga je još uvijek u test fazi, pa je za sada dostupna samo na području predgrađa Krejs, u kome ima oko 100 kuća, ali je planirano njeno skoro širenje i na druga dijelove grada.

Wing svoju dostavu nudi u saradnji sa lokalnim firmama i ugostiteljskim objektima, kafeterijama, prodavnicma hrane i apotekama, a dostava se obavlja za samo nekoliko minuta.

Dronovi lete sami, na osnovu GPS koordinata i nemaju operatera koji njima upravlja. Korisnik usluge njihovu putanju može da prati putem mobilne aplikacije.

U kompaniji Wing predviđaju da će se dostava dronovima do 2030. godine odvijati u slučaju svake četvrte porudžbine.

Iako je Austalijska agencija za bezbijednost civilnog vazdušnog saobraćaja izuzela Wing iz regulative o letenju dronova i dala dozvolu za obavljanje usluga dostave, ipak postoje određene restrikcije.

Dronovi ne ssmiju da lete iznad glavnih puteva, kao ni u najprometnijem dijelu dana, pa je pružanje usluge ograničeno na rane jutarnje i kasne popodnevne i večernje sate.

Kao najveći problem u slučaju Googleovih dronova javlja se buka koju oni proizvode. Budući da ona ne prija baš svim mještanima Krejsa, jedan dio njih se organizovao u inicijativu za pestanak njihove upotrebe.

(NN/b92.net)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!