Magazin

Implantirao ljudske gene u mozak majmuna, tvrdi da su postali pametniji

Kineski istraživač, koji je poboljšao kognitivnu funkciju kod majmuna, tako što je u njihov mozak implantirao ljudske gene, branio je svoj eksperiment, koji je podijelio naučnu zajednicu.

Istraživanje koje je vodio Institut za zoologiju “Kunming” u jugozapadnoj Kini, trebalo je da rasvijetli evolucioni proces koji je doveo do ljudske inteligencije, prenosi “CNN”.

“Veličina mozga i kognitivne sposobnosti su najdramatičnije izmijenjene osobine kod ljudi tokom evolucije, a ipak genetski mehanizmi koji leže u osnovi tih ljudskih specifičnih promjena ostaju nedostižni”, navodi se u izvještaju objavljenom 27. marta u kineskom časopisu “National Science Reviev”.

Jedan od vodećih istraživača Su Bing, rekao je da je eksperiment odobrio univerzitetski odbor za etiku.

“Tokom eksperimenta su poštovane ne samo najbolje kineske i međunarodne naučne prakse, već i međunarodni standardi za prava životinja. Dugoročno gledano, takva temeljna istraživanja će pružiti vrijedne informacije za analizu etiologije i liječenja bolesti mozga, uzrokovanih abnormalnim razvojem mozga, kao što je autizam”, naveo je Su u mejlu CNN-u.

Međutim, naučnici, koji se već neko vrijeme bave etičkim problemima u vezi sa genetskim eksperimentima na majmunima, smatraju da se ovo istraživanje nalazi na “klizavom terenu”.

Ovo je već druga kontroverzna situacija u posljednjih pola godine u Kini, koja je povezana sa moralno sumnivim genetskim istraživanjima. U novembru 2018. odjeknula je vijest da je kineski naučnik He Jiankui, prvi put u istoriji, uspio da stvori genetski modifikovane bebe otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom, za koju mnogi naučnici kažu da je tek u početnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja i da nije prikladna za testiranje na ljudima.

Ubrzo je izgubio posao na Univerzitetu u Šeneženu, a kineske vlasti su pokrenule istragu poslije koje su zaključile da eksperiment nije sproveden u skladu sa etičkim standardima kineske naučne zajednice.

Kineski naučnici su u ovoj novoj studiji uspješno kod 11 rezus makakija implantirali kopije ljudskog gena MCPH1, koji je važan faktor u razvoju i evoluciji ljudskog mozga.

Analiza njihovog ponašanja poslije transplantacije gena, ukazala je na bolje kratkoročno pamćenje i brže vrijeme reakcije u poređenju sa kontrolnom gupom.

Mnogi zapadni naučnici ubrzo su, međutim, počeli da kritikuju rad kineskih kolega.

Genetičar Džejms Sikela sa Univerziteta Kolorado rekao je da se kineski istraživači nalaze na “klizavom terenu”.

Naime, Sikela i njegove kolege prikazali su u svom istraživanju objavljenom 2010. godine da transgenični eksperimenti na primatima povlače ozbiljne etičke probleme i da se njima povećava rizik da primati budu izloženi još većoj eksploataciji.

Bioetičarka Džeklin Glover sa istog univerziteta uporedila je ovaj eksperiment sa naučno-fantastičnim filmom “Planeta majmuna”, u kojem su super inteligentni primati nadvladali ljude.

“Ako humanizujemo majmune, možemo im načiniti veliku štetu. Gdje bi oni onda živjeli i šta bi radili? Ne smijemo da stvaramo bića koja poslije ne mogu da vode smislen život”, rekla je Glover.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!