Privreda

Poljoprivredna proizvodnja u Srpskoj “teška” 1,7 milijardi KM

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će ove godine, prema procjenama, vrijednost poljoprivredne proizvodnje iznositi 1,7 milijardi KM, dok se ukupna vrijednost prehrambene industrije procjenjuje na 960 miliona KM, što ukupno čini blizu 2,7 milijardi KM.

Loading...

Pašalić je naglasio da poljoprivreda zajedno sa prehrambenom industrijom jedan od tri najvažnija sektora u strukturi ekonomije sa trendom povećanja i obima i vrijednosti proizvodnje. 

Govoreći o isplati podsticaja, on je za današnje “Večernje novosti” istakao da je još prije mjesec dana Ministarstvo isplatilo sve obaveze prema proizvođačima po osnovu podsticaja iz 2018. godine, a iz 2019. godine već je isplaćeno blizu 15 miliona KM, od ukupno 71 milion KM, koliko iznosi agrarni budžet za ovu godinu. 

Pašalić kaže da će ukupan budžet za podsticaje u ovoj godini iznositi više od 190 miliona KM, te da će prioritet biti kapitalna ulaganja, kako u poljoprivredi tako i u sanaciji hidromelioracionih sistema, ali i unapređenju poslovanja u ruralnom području. On ističe da je među prioritetima i zaštita domaće proizvodnje. 

Prema njegovim riječima, u sektoru vodoprivrede, a naročito u oblasti sanacije hidromeloracionih sistema u posljednje tri godine uloženo je više nego u prethodnih deset. 

“Ukupna vrijednost projekata iznosi oko 215 miliona KM. Do sada smo uradili 40 kilometara zaštitnih nasipa, i to dijelom novih, oko 140 kilometara obodne kanalske mreže, a regulacija vodotoka je rađena u dužini od 60 kilometara”, naglasio je Pašalić. 

On je dodao da je stvoren i finansijski okvir od 100 miliona evra za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije, čime je do sada obuhvaćeno 26 opština u Srpskoj i utrošeno oko 50 odsto raspoloživih sredstava. 

Ono što poljoprivrednici očekuju, naglasio je Pašalić, jeste da im zakon da sigurnost u proizvodnji i plasmanu proizvoda na otvorenom tržištu i da ih učini konkurentim u odnosu na druge proizvođače, pa čak i ove iz EU.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!