Nauka i tehnologija

U Istri otkriveno praistorijsko pećinsko slikarstvo

U Romualdovoj pećini u Istri otkrivene su pećinske slike iz doba paleolita, stare više od 30.000 godina, na kojima su prikazani bizon, divokoze i ljudske figure.

To su prve pećinske slike pronađene u Hrvatskoj, a otkriće su predstavili naučnici Darko Komšo iz Arheološkog muzeja Istre i Ivor Karavanić sa Odjeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u aprilskom broju arheološkog časopisa Antikvitet, prenosi “N1” Zagreb.

Loading...

Romualdova pećina se nalazi u Istri, u opštini Kanfanar, na južnim obroncima Limskog kanala. Dugačka je stotinak metara i poznata je po legendi da je u njoj boravio sveti Romuald oko 1000. godine i po tome što su u njoj otkriveni materijalni ostaci neandertalaca, iz razdoblja srednjeg paleolita.

Prvi put pećinski crteži su otkriveni 2010. godine, kada je Komšo u sklopu projekta CRORA (CROatian Rock Art – Hrvatsko stensko slikarstvo) otkrio crteže izrađene crvenom bojom na zidovima pećine i pretpostavio da pripadaju periodu paleolita.

U pećini su zabilježene 44 slike, od kojih se ističe nekoliko crteža, koji predstavljaju bizona, divokozu, shematizovane prikaze ljudi i trouglova, koji mogu da simbolišu ženski pol.

Dalje iskopavanje u podnožju stijene sa slikama dovelo je do otkrića materijalnih ostataka iz gornjeg paleolita – alatki, dijelova okera i nekoliko komada ugljena, čijom analizom je otkriveno da su stari oko 17.000 godina.

Na Balkanu praistorijski prikazi figura otkriveni su još samo u Rumuniji u pećini Koliboaia i u pećini Badanj u Bosni i Hercegovini, ali tamo nije reč o figurativnim prikazima

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!