Magazin

Kulinarski delikates od svega 43 kalorije

​Sezona branja šparoga službeno je počela, a ta ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća te sadrži svega 43 kalorije, zbog čega je idealna za regulisanje tjelesne težine, smatra se izuzetno cijenjenim delikatesom u kulinarstvu.

Carsko povrće, kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, a danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i pravi kulinarski delikates.

Zbog visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela tokom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih šparoga. Jedna šoljica šparoga ima svega 43 kalorije pa je ta namirnica idealna ako želite redukovati prehranu i pripaziti na kilažu.

Vrste šparoga

Šparoge potiču iz porodice ljiljana, a danas postoji preko 300 vrsta šparoga, od kojih je samo 20 jestivih.

Osim zelenih šparoga, koje mogu narasti do 20 centimetara visine, postoje i bijele šparoge, koje su puno skuplje, s obzirom na to da se izdanci čuvaju pokriveni od sunca kako bi se spriječio nastanak hlorofila koji šparogama daje zelenu boju. Mnogo rjeđe su ljubičaste šparoge, koje ukusom podsjećaju na voće, te su najukusnije svježe, dok kuvanjem gube ljubičastu boju.

Nutritivni sastav

Mladi izdanci šparoga sadrže 90 odsto vode, manje količine vitamina C i E, te su bogate vitaminom A, B i K. Biljka sadrži i eterično ulje, aminokiseline asparagin, tirozin, vanilin, arsen, jantarnu kiselinu, željezo, fosfor, kalcijum, mangan, nešto šećera i merkaptan, koji urinu daje karakterističan i jak miris.

Zdravstvene prednosti

Šparoge su izuzetno zdrave za normalan rad jetre, bubrega i pluća, a odlične su i za dijetalnu ishranu kod oboljelih od dijabetesa. Konzumacija divljih šparoga pomaže protiv hroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, dijabetesa, odstranjuje žuticu i čisti bubrege i mjehur.

Zbog bogatog izvora vitamina K, kalcijuma te magnezijuma, šparoge su važne za jačanje kostiju, a sadrže i željezo koje je neophodno za zdravu krvnu sliku. Izdanci su bogat izbor bjelančevina i dijetalnih vlakana te imaju jak detoksikacijski učinak. Sadrže inulin prebiotik, koji podstiče razvoj dobrih bakterija i neutrališe loše bakterije.

Zahvaljujući folnoj kiselini, za koju je utvrđeno da smanjuje broj srčanih udara za 10 odsto, šparoge su izrazito zdrave za razvoj fetusa te se preporučuju trudnicama, a folna kiselina i glutamin zajedno pomažu tijelu u zaštiti od karcinoma.

Razmišljate li o trudnoći ili ste u ranom stadijumu trudnoće, razmislite o tome da šparoge postanu čest prilog vašim obrocima. Šparoge sadrže folnu kiselinu – esencijalnu kiselinu za sintezu DNK. Bez folne kiseline, ćelije nervnog sistema fetusa ne dijele se pravilno. Neadekvatan unos folne kiseline tokom trudnoće povezan je s nekoliko porođajnih oštećenja kao što je oštećenje nervne cijevi, spina bifida. Uprkos činjenici da je folna kiselina dostupna u velikom broju namirnica (njeno ime potiče od latinske riječi folium, što znači lišće, jer je nađena u zelenom lisnatom povrću), manjak folne kiseline je najčešći manjak nekog vitamina u svijetu.

Priprema šparoga

Iako šparoge imaju izuzetna ljekovita svojstva te se koriste u proizvodnji kozmetičkih preparata, njihova najpoznatija i najpopularnija upotreba je u kulinarstvu. Mladi izdanci divlje šparoge smatraju se gurmanskom hranom, a pripremaju se svježi ili kratko termički obrađeni dok ne omekšaju, najčešće kao dodatak salatama, rižotima i tjestenini, uz kajganu ili kao prilog mesnim i ribljim jelima.

Postoji obilje recepata i načina pripreme ove ukusne proljećne namirnice, koja se u prirodi može pronaći već od marta pa sve do jula, iako najzdraviji način pripreme podrazumijeva što kraću termičku obradu kako bi se sačuvala maksimalna količina nutrijenata. Preporučeno vrijeme pirjanja ili kuvanja šparoga na pari je ne duže od pet minuta.

Najbolji način čuvanja

Šparoge će postati savitljive i slabijeg kvaliteta ukoliko se ne čuvaju pravilno. Da sačuvate njihovu aromu i nutrijente, morate pratiti preporuke za pravilno čuvanje (u suprotnom mogu lako izgubiti do 30 odsto nekih vitamina).

Ostavite ih u frižider. Niže temperature usporiće frekvenciju disanja te pomoći u očuvanju nutrijenata i svježine duži period. Prije nego što šparoge pohranite u frižider, stavite ih u plastične vrećice. Najbolje je omotati vrećicu oko šparoga, istiskujući vazduh koliko je to moguće. Ne perite ih prije nego što ih stavite u frižider jer će to ubrzati njihovo kvarenje.

Dostupnost: od marta do jula

Čuvanje u frižideru: da

Trajnost: 7 dana

Priprema: odrezati ili otkinuti dio tvrdog dna

Najbolji način pripremanja: za svega pet minuta

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!