Hronika

Desetine miliona KM “izgorjelo” na Arizoni, hiljadu ljudi ostalo bez posla

GRADAČAC – Skoro 500 štandova uz prateće objekte uništeno je u velikom požaru koji je noćas zahvatio pijacu Arizona kod Gradačca.

Tačan iznos štete će pokazati istraga, ali prema nezvaničnim procjenama riječ je o desetinama miliona konvertibilnih maraka. Hiljadu radnika ostalo je bez posla.

Loading...

Za svega nekoliko minuta pijačni trgovci na Arizoni kod Gradačca noćas su ostali bz ičega. U istoj situaciji su se našli i prije tri godine kada je vatra progutala ovu pijacu.

Tačan uzrok izbijanja vatre pokazaće istraga, ali pijačni trgovci i ovaj put izražavaju sumnju o namjernom podmetanju požara.

Predsjednik Nove pijace d.o.o. u čijoj nadležnosti je Arizona Ensar Mešanović za “Klix.ba” je rekao da je dojava o požaru stigla u 3:10 sati.

“Dali smo sve od sebe da zaustavimo vatru, skupa s vatrogasicma i svim ljudima koji ovdje rade. Nažalost, u tome nismo uspjeli. Ovo se dešava drugi put, a šteta je na desetine miliona KM. Nadležni rade svoj posao i sada čekamo prvi izvještaj”, rekao je Mešanović.

Kako je istakao, na Arizoni svaki dan radi okvirno hiljadu osoba, a procjenjuje se da je izgorjelo skoro 500 štandova na kojima su trgovci uglavnom prodavali tekstil, obuću i slične proizvode.

“Trgovci su se teško oporavili od prošlog požara. Onoliko koliko smo mogli pokušali smo ih osloboditi obaveza koje su imali prema nama, a nadležni organi su nedovoljno učestvovali kako bi trgovci izašli na nulu”, naveo je Mešanović.

Egzistenciju na ovoj pijaci ostvarivao je i Nihad Karić iz Tuzle koji se sada nalazi u velikom problemu.

“Požar koji ste danas zatekli predstavlja isti scenarij iz januara 2016. godine. U to vrijeme sam bio vlasnik jednog objekta, a sad sam imao tri. Šteta je nastala u cijelosti, ne samo za mene, već i za sve ostale ljude koji su radili u krugu ove pijace. S krvlju i znojem smo se borili kako bi opstali, ali smo ovdje sada ugroženi”, rekao nam je Karić.

Prema njegovim tvrdnjama, vlasnik i direktor pijace nisu obezbijedili minimalne tehničke uslove kako bi objekti funkcionisali.

“Nama su inspekcije dozvoljavale rad, iako smo sugerirali na neispunjavanje minimalnih tehničkih uslova za to. U proteklih devet do deset mjeseci smo išli kod direktora i tražili da nam stvori uslove za obezbjeđenje objekata, kako ne bi došlo do požara, ali on i vlasnik ništa nisu poduzeli”, tvrdi Karić.

Robu je uglavnom nabavljao iz Turske, Italije i Mađarske, a posljedice prošlog požara je sanirao uzimanjem kredita u mikorkreditnim organizacijama.

“Sada će 90 posto nas dobijati telefonske pozive od dobavljača s porukom: ‘Kada ćeš mi donijeti pare'”, dodao je Karić.

Pijačni trgovci uglavnom nisu raspoloženi za razgovor s novinarskim ekipama, a u neformalnim razgovorima izrazili su sumnju o namjernom podmetanju požara.

Tačan uzrok izbijanja vatre pokazat će istraga. Na mjestu događaja i dalje se nalazi veliki broj policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, vatrogasne ekipe i istražioci koji će obaviti uviđaj.

S obzirom na to da vatra još uvijek nije u potpunosti ugašena, nije poznato kada će početi uviđaj.

(Klix.ba)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!